BEDRIFTSTEKNOLOGI

MySQL 5.0 omsider produksjonsklar

Svenske MySQL lanserte i dag versjon 5.0 av selskapets databasessystem med samme navn.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. okt. 2005 - 14:53

Mange måneder etter den først antydede lanseringsdatoen, er nå den første produksjonsutgaven av databasesystemet MySQL 5.0 tilgjengelig. Denne versjonen har allerede fått mye oppmerksomhet, siden den introduserer en hel del teknologi som gjør at systemet bedre skal kunne utfordre de etablert, kommersielle databasesystemene. Dette til tross for at selskapets administrerende direktør, Mårten Mickos, har sagt at selskapet ikke har som mål å konkurrere med databaser fra Oracle, Microsoft og IBM.

Også selskapet selv anser denne lanseringen som den viktige oppgraderingen i selskapets tiårige historie.

GPL-utgaven av databasen kan nå lastes ned fra denne siden til blant annet Linux, Windows, Solaris, Mac OS X, FreeBSD, HP-UX og IBM AIX 5L.

    Les også:

Blant nyhetene i MySQL finner man lagrede prosedyrer og SQL-funksjoner som skal gjøre det mulig å bygge inn forretningslogikk i databasen og å forbedre ytelsen.

Triggere, det vil si prosedyrer lagret i databasen som utløses ved gitte hendelser eller betingelser, og views, som skal beskytte mot innsyn i sensitiv informasjon, er også nytt.

Cursors skal forenkle databaseutviklingen og forenkle tilgangen til store datasett, mens Information Schema skal gi enkel tilgang til metadata.

XA Distributed Transactions skal sikre transaksjoner på tvers av flere databaser i hetorogene miljøer, mens SQL Mode skal tilby dataintegritet håndhevet av serveren for nye og eksisterende data.

Dessuten inkluderer den nye versjonen ny lagringsmotorer for arkiverte data uten indeksering, og data som hentes i tabellene til eksterne databaser i stedet for i lokale tabeller.

Et nytt verktøysett for migrering av data og objekter fra andre databasesystemer, inkludert Oracle, Microsoft SQL Server og Access, er nå tilgjengelig. Det samme er Instance Manager, en ny administrasjonsassistent som blant annet tillater fjernstyrt oppstart og stenging av alle MySQL-utgaver, samt fjernredigering av konfigurasjonsfiler og avlesing av logger.

Nye databasedrivere for ODBC, Jaa og .NET er nå tilgjengelige, sammen med nye utgaver av MySQL Query Browser og MySQL Administrator.

Fortsatt vil MySQL tilbyr databasesystemet under en dobbel lisensmodell, enten som åpen kildekode (GPL) eller med en kommersiell lisens.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.