MySQL har fått NoSQL-støtte

– Det beste fra to verdener, lover Oracle.

MySQL har fått NoSQL-støtte

– Det beste fra to verdener, lover Oracle.

Oracle lanserte denne uken MySQL 5.6, som inneholder flere ganske store nyheter, ikke minst i tilknytning til InnoDB, som er standard lagringsmotor i databasesystemet. Nyhetene skal kunne bedre både ytelsen og tilgjengeligheten.

InnoDB har ifølge Oracle blitt refaktorert for å redusere ulike flaskehalser, samt konflikter som skyldes gjensidig utelukkelse. Dette skal kunne gi transaksjoner og leseoppgaver opptil 230 prosent bedre gjennomstrømning i tungt belastede systemer.

En nyhet som skal kunne bidra til bedre tilgjengelighet, er muligheten til å legge til indekser og gjøre tabellendringer samtidig som at databasen forblir tilgjengelig for oppdateringer.

MySQL 5.6 har også nyheter som skal gjøre det mulig for replikerende klynger å oppdage og gjenoppstå etter en feil ved hjelp av blant annet Global Transaction Identifiers. Slavesystemer skal på sin side kunne gjenopprettes og finne riktig posisjon i replikeringsstrømmen etter en krasj, uten at administratoren må gripe inn. Det loves også opptil fem ganger raskere replikering enn tidligere.

En vesentlig nyhet i InnoDB er at man nå kan aksessere den samme databasen via både komplekse SQL-spørringer og enkle nøkkel/verdi-spørringer. NoSQL-spørringene gjøres via et programmeringsgrensesnitt som er identisk med Memcached API-et.

En annen nyhet i InnoDB er støtte for fulltekst-indekser.

Det loves også forbedringer knyttet til overvåkingen av databasesystemet, hvor man blant annet kan se statistikk over de mest ressurskrevende spørringene, objektene, brukerne og applikasjonene. Statistikk kan grupperes etter spørring, tråd. bruker, vert og objekt.

Det loves også bedre GIS-støtte (Geographic Information Systems), IPv6-støtte og mer optimaliserte standardinnstillinger for serveren.

– MySQL 5.6 Release Candidate mottok fantastisk feedback fra fellesskapet og hjalp oss med effektivt å modne teknologien, slik at General Availability kunne kunngjøres, sier Tomas Ulin, sjef for MySQL Engineering hos Oracle, i en pressemelding.

– De nye egenskapene og forbedringene som MySQL 5.6 leverer, demonstrerer ytterligere Oracles investering i å drive MySQL-innovasjonen framover, for å gjøre MySQL fantastisk egnet til dagens mest krevende web-, nettsky- og integrerte applikasjoner, sier Ulin.

En oversikt over alle nyhetene i MySQL 5.6 finnes her.

    Les også:

Til toppen