MySQL sliter med aksept for ny modell

MySQL sliter med å få utviklere til å godta at betalende kunder fortjener flere fordeler.

MySQL sliter med aksept for ny modell

Databaseleverandøren MySQL AB erfarer i disse dager at det kan være kinkig for et selskap som lever av åpen kildekode å bearbeide sin forretningsmodell.

De bestemte i oktober i fjor å differensiere mellom MySQL Community Server «for brukere» og MySQL Enterprise Server «for betalende kunder». Community Server er gratis og leveres uten support. Enterprise Server leveres på abonnement med teknisk support, løpende overvåking og rådgiving, og hjelp til utvikling og drift. Dette er en typisk løsning innen åpen kildekode. Markedsansvarlig Kaj Arnö i MySQL mener skillet går mellom dem som vil «bruke tid på å spare penger», og dem som vil «bruke penger på å spare tid».

I forrige uke meldte Arnö en videreutvikling av denne modellen. En vesentlig endring er at kildekoden til Enterprise Server utelukkende gjøres tilgjengelig til betalende kunder: Den er fjernet fra tjenesten ftp.mysql.com. Det innebærer at utviklere som deltar i den løpende forbedringen av produktet, bare får tilgang til kildekoden dersom de er betalende abonnenter.

En annen endring er at betalende kunder får oppdateringer, sikkerhetsfikser og liknende før disse gjøres fritt tilgjengelig.

Her avviker MySQL fra andre åpen kildekodeselskaper. Der er prinsippet at alle må få alt på likt grunnlag. Er det noen differensiering, er det heller slik at de betalende får for eksempel ny funksjonalitet på et seinere tidspunkt, etter at det har gått gjennom utvidet kvalitetssikring i det åpne fellesskapet.

Både Community Server og Enterprise Server distribueres etter lisensen GPLv2. Å begrense tilgangen til kildekoden til Enterprise Server til betalende kunder, strider ikke mot denne lisensen.

Fra utviklerhold kritiseres MySQL for å hindre innsyn i kildekoden til et produkt som til dels utvikles gjennom frivillige bidrag. De peker på at dette kan demotivere utviklere fra å delta i MySQL-fellesskapet. I forlengelsen av dette kan Community Server og Enterprise Server få avvikende kodebase, og i praksis utvikle seg til to atskilte produkter.

Arnö mener favoriseringen av Enterprise Server vil oppmuntre flere brukere til å bli betalende kunder. Kritikerne hevder at virkningen kan bli det motsatte: At brukerne vender seg bort fra MySQL og at også Enterprise Server skades på sikt.

For ytterligere detaljer, se bloggene til henholdsvis Kaj Arnö , Jeremy Cole og Mike Kruckenberg.

    Les også: