MySQL søker alternativ etter Oracle-kjøp

MySQL søker et alternativ etter at en leverandør av en databasemotor ble kjøpt av Oracle.

MySQL søker et alternativ etter at en leverandør av en databasemotor ble kjøpt av Oracle.

For en drøy måned siden ble det kjent at Oracle hadde kjøpt finske Innobase, selskapet bak den åpen kildekodebaserte databasemotoren InnoDB, som er en av flere som benyttes av svenske MySQL.

Dette har ført til spekulasjoner om Oracles planer. Selskapet kan benytte løsningen i et eget åpen kildeprodukt, eller gi MySQL konkurranse på supporttjenester for nettopp InnoDB. Siden supporttjenester er MySQLs hovedinntektskilde, kan selskapet risikere å miste deler av inntektene til Oracle. Eventuelt kan Oracle vri utviklingen av InnoDB i en retning MySQL ikke ønsker. Men siden InnoDB er basert på åpen kildekode og lisensiert med GPL, kan MySQL eller enhver annen ta utgangspunkt i dagens InnoDB og utvikle den i en annen retning enn den Oracle velger.

    Les også:

Likevel, MySQL ser nå etter et alternativ.

– Vi evaluerer selvfølgelig mulighetene til å erstatte InnoDB-funksjonaliteten på en eller annen måte etter at Oracle gjorde det oppkjøpet, sier Richard Mason, visepresident i MySQL med ansvar for EMEA, til InfoWorld.

– Vi er ikke kommet så langt at vi kan gå offentlig ut med hva som er planen, men vi vil snart være det, sier han.

InnoDB tilbyr blant annet transaksjonsmuligheter. Ifølge InfoWorld leveres databasemotoren med MySQL som følge av en avtale som potensielt vil måtte fornyes neste år.

Et problem som kan dukke opp, hvis MySQL velger å videreutvikle InnoDB på egenhånd uten å lisensiere den av Oracle, er om Oracle har patenter eller lisenser på den underliggende teknologien, for eksempel algoritmer eller filstrukturer. Det er primært i et slikt tilfelle at MySQL trolig vil komme til å bytte ut InnoDB med et annet alternativ.

Men heller ikke en slik løsning er problemfri. En alternativ løsning vil trolig ikke være hundre prosent kompatibel med InnoDB, noe som kan kreve at kundene som benytter denne databasemotoren, må bygge om applikasjonene og flytte data før de kan ta i bruk alternativet.

Til toppen