MySQL spiser seg oppover

Analytikere venter at det åpen kildekode-baserte databasesystemet MySQL stadig vil ta nye markedsandeler fra de store databaseleverandørene.

Analytikere venter at det åpen kildekode-baserte databasesystemet MySQL stadig vil ta nye markedsandeler fra de store databaseleverandørene.

MySQL, et svensk databasesystem basert på åpen kildekode, tas stadig oftere i bruk. Foreløpig mangler systemet en del funksjonalitet som kjente database-leverandører som Oracle, IBM, Microsoft og Sybase tilbyr. Men siden systemet i utgangspunktet er gratis å ta i bruk, enkelt å installere og vedlikeholde, samt er svært raskt på liten maskinvare, er det stadig flere som får øynene opp for MySQL.

Stacey Quandt, ekspert på åpen kildekode i Giga Information Group, sier til Fortune.com at etter hvert som funksjonalitetsgapet mellom MySQL og de store databasesystemene blir mindre, vil MySQL også ta markedsandeler i den øvre delen av markedet.

Charlie Garry i Meta Group mener åpne kildekode-programvare nå mer og mer erstatter dyrere proprietær programvare i forbindelse med vanlige og vel definerte oppgaver. Ifølge Fortune.com spår han at de etablerte leverandørene vil slå tilbake ved at disse lanserer produkter strippet for en del funksjonalitet enten gratis eller til en rimelig penge. Men Garry er ikke i tvil om MySQLs utsikter:

- MySQL vil trenge inn i markedet for store bedrifter på samme måte som SQL Server (fra Microsoft) gjorde, men likevel mye raskere, sier han.

Også andre IT-aktører setter MySQL høyt. I et intervju med amerikanske Computerworld i februar sa Scott McNealy, sjefen for Sun, at hvis du vil spare penger, så tar du i bruk MySQL som ditt standard databasesystem.

- Den er gratis, den buntes med operativsystemer og du har hele åpen kildekode-miljøet som jobber for å gjøre den bedre, sa McNealy.

Svært mange selskaper har derfor allerede tatt i bruk MySQL, ikke minst i forbindelse med nettsteder. Blant selskapene og tjenestene som helt eller delvis benytter MySQL i virksomhetskritiske tjenester er Yahoo!, Cisco, NASA, Lucent, Motorola, Google, SGI, HP, Xerox, Slashdot.org og Sony Pictures. Bortsett fra oss selv og våre søsternettsteder, har vi ingen tilsvarende liste over norske brukere. Men vi tar gjerne imot eksempler i debattforumet vårt.

MySQL er som nevnt gratis å bruke i utgangspunktet. Men gjør du det er du samtidig moralsk forpliktet til å dele eventuelle modifikasjoner du gjør i programvaren med selskapet, MySQL AB. En annen mulighet er å betale 395 dollar per installerte server og stå fritt til å gjøre hva du vil med koden.

- Vi er ingen veldedig organisasjon, sier Mårten Mikos, daglig leder i MySQL AB, til Fortune.com.

- Men selv når vi gir bort produktet gratis tjener vi alltid på det. Vi har verdens største kvalitetssikringsavdeling, sier han.

MySQL AB hadde en omsetning på 5 millioner dollar, noe Mikos regner med vil dobles i år.

- Jeg antar at 20 prosent av de installerte databasene i verden er MySQL, men vi har bare omtrent 0,02 prosent av omsetningen. Likevel tjener vi penger, forteller Mikos.

Til toppen