JUSS OG SAMFUNN

Mystisk forbud mot Windows 8 i Kina

Myndighetene bannlyser operativsystemet.

20. mai 2014 - 15:17

Forbudet mot Windows 8 ble kunngjort på nettsidene til Kinas sentrale etat for anskaffelser i forrige uke, melder Reuters i dag.

At operativsystemet blir bannlyst, og ikke lenger skal være tillatt å installere på myndighetenes pc-er, er tilsynelatende et punkt i denne kunngjøringen om bruk av energisparende produkter.

Forbudet er innført av hensyn til datasikkerheten i kjølvannet av at Microsoft avsluttet støtten for Windows XP, sier det offisielle kinesiske telegrambyrået Xinhua.

Verken regjeringen i Beijing eller Xinhua har forklart hva Windows 8-forbudet har med energisparende tiltak å gjøre, ei heller hvordan det bidrar til sikkerhet.

Derimot gir Xinhua en slags forklaring på denne måten:

– Kinesiske myndigheter kan opplagt ikke ignorere risikoen det er med å benytte et operativsystem uten støtte. De gjør dette for å unngå forlegenhet ved å havne i en tilsvarende situasjon en gang i fremtiden hvis de fortsetter å kjøpe datamaskiner med et utenlandskprodusert operativsystem.

Det er det ikke sikkert at de skal.

Senest i forrige måned varslet det samme byrået at kineserne skal trappe opp arbeidet med utvikling av et Linux-alternativ som erstatning for Windows XP; sistnevnte er svært utbredt i det folkerike landet med anslag på opptil 70 prosent av maskinparken.

Microsoft hadde da nettopp avsluttet livssyklusen til det 13 år gamle operativsystemet, som fordi det ikke lenger skal støttes med oppdateringer raskt må antas å bli en sikkerhetsrisiko.

Programvaregiganten åpnet sin første butikk i Beijing allerede i 1992. Siden har det ikke manglet verken på planer om store investeringer eller andre initiativer, men Microsoft har lite suksess å vise til i Kina. Hovedproblemet har ifølge selskapet selv vært landets utbredte piratkopiering.

Det fra før kjølige forholdet mellom USA og Kina ble for øvrig mandag forverret, etter det ble tatt ut tiltale mot kinesiske militære om hackerangrep og spionasje mot amerikansk næringsliv.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.