Titanpointe

Mystisk skyskraper outet som NSAs spionhub i New York

Skyskraperen på Lower Manhattan er en spionhub for den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA), ifølge The Intercept.
Skyskraperen på Lower Manhattan er en spionhub for den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA), ifølge The Intercept. (Bilde: Toms Baugls/Flickr, creative commons)

Det er en av de mest særegne skyskraperne på Lower Manhattan, som i et ferskt oppslag fra The Intercept blir utpekt til være NSAs spionhub i hjertet av New York.

Eid av AT&T

En ikonisk skyskraper, ulik de andre og bygget i en modernistisk arkitektonisk stil kalt brutalisme. Utsiden preges av å være fullstendig mørklagt.

Allerede i 1994 skrev The New York Times at dette var en sentral del av AT&Ts kjernenettverk, fylt opp av datautstyr og svitsjer til telenettet. Bygningen er fremdeles eid og drevet av et datterselskap av AT&T.

Navnet «de lange linjers bygning» bærer den godt. Linjene brytes bare av noen massive utstikkende ventilasjonsluker i øverste 29. etasje og lenger ned i tiende.
Navnet «de lange linjers bygning» bærer den godt. Linjene brytes bare av noen massive utstikkende ventilasjonsluker i øverste 29. etasje og lenger ned i tiende. Bilde: Lars Plougmann/Wikimedia Commons

Spionhub midt i storbyen

Skyskraperen som NSA angivelig har gitt kodenavnet TITANPOINTE skal ha vært sentral i et kontroversielt overvåkningsprogram, rettet mot blant annet FN-bygningen, Det internasjonale pengefondet (IMF), Verdensbanken og minst 38 ulike lands kommunikasjon, inkludert nære allierte som Tyskland, Frankrike og Japan.

Hemmelige dokumenter lekket av varsleren Edward Snowden, men også intervjuer med tidligere AT&T-ansatte, offentlige dokumenter og arkitekturplaner, danner grunnlag for avsløringene.

Luftekanaler og en fasade blottet for vinduer og lys får den mystiske skyskraperen til å minne om et vertikalt datasenter eller en forvokst støvsuger. Det er kanskje en passende sammenligning.

Les også: NSA-konsulent stjal hemmelige data i over 20 år

Den anonyme betongkolossen er den eneste skyskraperen i New York uten vinduer. Taket huser også satellittantenner og den eneste jordstasjonen AT&T opererer i storbyen.
Den anonyme betongkolossen er den eneste skyskraperen i New York uten vinduer. Taket huser også satellittantenner og den eneste jordstasjonen AT&T opererer i storbyen. Bilde: Dave Keeshan/Flickr, creative commons

– Suger opp kommunikasjonen

Snowden-dokumenter kaster nytt lys over hvordan NSA-utstyr har vært en integrert del av AT&Ts nettverk i New York City. De bringer enestående detaljer av de metoder og teknologien etterretningstjenesten bruker for å suge opp kommunikasjonen fra teleselskapets systemer, skriver avisen.

Etasjer som i snitt er over fem meter høye, betydelig mer enn i skyskrapere flest, er en annen tydelig pekepinn på at dette ikke er noe vanlig byggverk.

Foruten datasentervirksomhet skal det befinne seg minst tre store såkalte «4ESS» telesvitsjer på innsiden, brukt både til langdistanse telefoni innlands, så vel som internasjonal gateway mot utlandet. Ifølge avsløringene blir også datatrafikk avlyttet av NSA samme sted.

– Når natten senker seg blir bygningen en mørk skygge. Utenfor kan du fornemme en distinkt, lav summelyd. Ikke høyere enn at den ofte drukner lyden fra passerende trafikk og hylende sirener, skriver The Intercept.

NSA takket for øvrig nei til å kommentere saken deres.

Så du denne? Hackerangrep sporet til militært høyhus i Shanghai

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen