Nå ansetter Umoe IKT igjen

Få måneder etter masse­oppsigelsene, er det igjen klart for vekst i IT-selskapet.

Nå ansetter Umoe IKT igjen

Få måneder etter masse­oppsigelsene, er det igjen klart for vekst i IT-selskapet.

Umoe IKT har sikret seg flere store kontrakter den siste tiden. I tillegg har de fornyet avtaler med en rekke eksisterende kunder.

Senest i februar måtte de ty til massoppsigelser. Den gangen ble 65 ansatte sagt opp, og 15 innleide personer fristilt.

Nå rekrutterer de til kontorene i Førde, Kristiansund, Trondheim, Bergen, Stavanger, Hamar og Oslo.

Selskapet skal ansette 25 medarbeidere i tekniske stillinger og salg, hovedsaklig innen området samhandling («unified communication»).

- Vi har jobbet knallhardt med å forbedre butikken i 2009, både med hensyn til hva vi tilbyr kundene våre og hvordan vi organiserer oss. Vi har fått opp effektiviteten og ser nå at aktivitetene er svakt stigende, sier konsernsjef Erik Villum til digi.no.

Ansetter igjen: konsernsjef Erik Villum i Umoe IKT.
Ansetter igjen: konsernsjef Erik Villum i Umoe IKT.

Umoe IKT har tidligere gjennomført strenge kuttrunder, og med tøffere betingelser enn det som er vanlig i IT-bransjen. Da 150 personer ble overflødige i 2005 fikk ingen sluttpakker og alle måtte jobbe ut oppsigelsestiden.

- Den som ikke gjør tilpasninger i nedgangskonjunktur skjøtter ikke jobben sin. Det å ikke ta de tøffe beslutningene er å sette resten av firmaet i fare.

- Vi har en arv med noen teknologiområder som krymper. Veldig få småbedrifter kjøper i dag tradisjonelle sentralbordløsninger, for eksempel. De går rett over på trådløs bedrift. Vi har hatt områder som ikke vokser, og vi har områder som vokser. Det er krevende, men det håndterer vi. Da har det vært gass og brems samtidig. Vi tror det blir mer gass fremover, sier Villum.

- Hvordan tror du nyansettelsene oppfattes i markedet?

- Jeg håper det blir oppfattet av våre kunder som at vi satser. Signalet til kundene og markedet er at Umoe IKT står støtt og bygger for fremtiden.

- Har vært for snille

Umoe IKT-sjefen forteller at de har hevet faktureringsgraden med 8 prosentpoeng det siste året. Samtidig har de klart å få opp timeprisene.

- Tidligere har vi vært for snille, og har hatt konsulenter som har dratt inn for lite. Enkelte har jobbet i åtte timer hos kunde men bare fakturert for seks.

Fortsatt minus

Ifjor tapte selskapet 69 millioner før skatt i 2008 av en omsetning på 1.507 millioner kroner.

Når året 2009 skal gjøres opp en gang i mars neste år blir det heller ikke et positivt resultat i regnskapet, ifølge Villum.

- Nei, det blir ikke pluss i boka, vi har mange avskrivninger av goodwill fra tidligere oppkjøp.

Jeg tror 2010 blir et vanskelig år En svakt stigende aktivitet, som Villum nevnte tidligere, må sies å være en ytterst forsiktig uttalelse om temperaturen i IT-markedet. Tror han nedgangskonjunkturen har snudd?

- Jeg tror 2010 blir et vanskelig år, men ordreinngangen i desember ser veldig bra ut. Desember blir den mest positive måneden for oss i forhold til våre egne forventninger.

- Er det trygt å ta jobb hos dere?

- Ja, vi har et av Norges største industrikonsern i ryggen, som skal satse. IT er en spennende bransje og Norge er et spennende land realøkonomisk. Det er bare å se på investeringsnivået i offentlig og privat sektor. IKT vokser raskere enn bruttonasjonalproduktet, sier konsernsjef Erik Villum.

Umoe IKT er sammen med datterselskapene Umoe iTet, Umoe Consulting og Tarantell, leverandør av IKT utstyr, drifts-, konsulent- og kommunikasjonstjenester. Konsernet har i dag 800 ansatte fordelt på 24 kontorer i Norge.

    Les også:

Til toppen