Nå avliver Microsoft Netscape

Her er mer ammunisjon til monopol-rettssaken mot Microsoft: Mens advokatene krangler, avliver Microsoft konkurrenten Netscape.

Rettssaken mot Microsoft startet med å fokusere på hvordan Microsoft, ved å legge sin nettleser Internet Explorer inn i Windows, presset Netscape på en urettferdig måte. Den amerikanske stat og en rekke delstater arbeider sloss fremdeles med Microsoft, men i mellomtiden dør Netscape.

Ferske tall fra analyseselskapet Websidestory viser at bruken av Internet Explorer 6 har tatt av. Internet Explorer 5 er fremdeles den ledende nettleseren, men nå har IE 6 knust Netscape.

Microsoft lanserte IE 6 for syv måneder siden. Den gang hadde Netscape en markedsandel på 12 prosent. Men nå er IE 6 oppe i en andel på 30,5 prosent av brukerne, og Netscape er redusert til stakkarslige syv prosent av brukerne.

Websidestory oppgir ikke markedsandelen til IE 5, men den er større enn IE 6 og Microsoft har dermed minst 61 prosents markedsandel. Stemmer grafen fra selskapet (bildet over) har Microsoft en markedsandel på rundt 90 prosent, mens norske Opera og diverse andre bare har tre prosent.

Det knytter seg stor usikkerhet til markedsandelene til Opera. For mange nettsteder lager to versjoner av sine sider - en for Internet Explorer og en for Netscape. Opera har derfor valgt å utgi seg som IE og anslagene for bruken av Opera blir derfor lave. (Du kan bytte til Netscape eller Opera). Det er mulig å oppdage om det er en Opera-bruker som er på besøk, men ikke alle analyseselskaper gjør dette.

Forklaringen til hvorfor IE nå er i ferd med å presse ut Netscape varierer selvfølgelig sterkt. Netscape tapte mye moment med sin svært forsinkede 6.0-versjon. Når den endelig kom, var den heller ikke så stabil, noe Netscape rettet opp i 6.01-versjonen. Men kritikere mener at Microsofts taktikk med å inkludere IE i Windows nå er i ferd med å avlive Netscape og at Microsoft etter hvert vil forsøke å bruke sin makt til å få flere til å kjøpe Windows-baserte Internett-servere.

Les om Netscapes halmstrå:

Massivt comeback for Netscape?

Den eneste redningen for Netscape synes å være selskapets eiere, AOL. digi.no har tidligere skrevet om at AOL vurderer å bytte fra Explorer til Netscape. AOL er Internett-leverandør til 12,3 prosent av verdens Internett-brukere og vil gi Netscape et solid dytt i ryggen hvis de skifter nettleser.

Til toppen