Nå begynner kappløpet om mobil betaling

KOMMENTAR: Den største nyheten med Samsungs nye topptelefon er ikke at den tåler å mistes i do, mener Jan Omdahl.

Nå begynner kappløpet om mobil betaling
BETAL MED ET FINGERAVTRYKK: Med Samsung Galaxy S5 kan man bruke fingeravtrykkssensoren til å autentisere betalinger med PayPal. Bilde: Kirsti Østvang/DinSide.no

Blir 2014 året smarttelefonen får sitt definitive gjennombrudd som betalingsterminal også i fysiske butikker? Under et seminar på Bylarm Interactive før helga snakket John Lunn fra PayPal om framtida for mobil betaling. PayPal satser tungt på sin Beacon, en laveffekts Bluetooth-sender som plasseres ut hos butikker, kafeer og andre utsalgssteder og blant annet gjør det mulig for PayPal-kunder med smarttelefon med fingeravtrykssensor å gjennomføre kjøp med et fingeravtrykk.

Da Apple lanserte sin iPhone 5S, var det eneste virkelig nyskapende den biometriske fingeravtrykksleseren bygget inn i hjem-knappen. Men Apples løsning utnytter foreløpig ikke det virkelig spennende potensialet i teknologien: Å bruke fingeravtrykk som autentisering i ulike former for transaksjoner både på nett og i den fysiske verden.

Da benytter hovedkonkurrenten Samsung anledningen til å stjele rampelyset.

Jan Omdahl er mangeårig kommentator om teknologi og nye medier i Dagbladet. Etter at Dagbladet og digi.no fikk samme eiere vil flere av hans kommentarer og saker bli publisert i digi.no.
Jan Omdahl er mangeårig kommentator om teknologi og nye medier i Dagbladet. Etter at Dagbladet og digi.no fikk samme eiere vil flere av hans kommentarer og saker bli publisert i digi.no.

Selskapets Galaxy S5 var den største nyheten på mobilmessa i Barcelona i uka som gikk, sammen med Sonys Xperia X2. Og bak kjekt-å-ha-spesifikasjoner som vanntetthet og Ultra HD videoopptak er det altså en annen nyhet som i større grad peker framover mot mobilframtida og mot den enda smartere smarttelefonen.

Les også: Tallenes tale – Galaxy S5 vs Xperia Z2 (dinside.no)

Samsungs fingeravtrykksleser gjør det Apples foreløpig ikke gjør: Omgjør telefonen til en betalingsterminal med sikker autentisering.

Selve leseren fungerer litt annerledes enn Apples. Man må sveipe fingeren over et felt i nedkant av skjermen og ned til hjemknappen, i stedet for bare å legge fingeren på knappen. Kollega Kirsti Østvang i DinSide har testet funksjonen, og mener Apples løsning er mer brukervennlig.

Samsungs løsning kan til gjengjeld brukes til noe.

I tillegg til å gi adgang til en låst telefon uten at man må taste passord, og visse andre funksjoner i tilknytning til åpning og beskyttelse av innhold på telefonen, kan den også brukes til å autentisere betalinger både på nett og i fysiske butikker og utsalgssteder.

Det skjer i denne omgang gjennom et samarbeid mellom Samsung og PayPal.

Løsningen fjerner behovet for å taste inn PayPal-passordet når man skal betale på nett på mobilen. I stedet er fingeravtrykket en vesentlig sikrere signatur.

I butikker der PayPals Beacon-sender er plugget inn i virksomhetens Mac eller PC, blir neste trinn at man på samme måte kan betale for kjøpet med tommel eller pekefinger.

For PayPal er dette altså bare begynnelsen på en satsing der brukere med en PayPal-konto også skal kunne bruke smarttelefonen - og senere ulike former for kroppsnær teknologi som smartklokker og smartbriller à la Google Glass - til å autentisere kjøp i butikker og andre fysiske utsalgssteder.

Apple er selvsagt ikke så dumme at de ikke jobber med noe liknende. En serie patentsøknader peker i den retning. Og ifølge Business Insider tenker selskapet i nøyaktig samme baner som PayPal.

Ifølge Kyle Spencer hos Seeking Alpha har det vært samtaler mellom PayPal og Apple. PayPal vil gjerne at Apple bruker selskapets teknologi, men Spencer tror Apple vil gjøre det alene.

Apple skal gjøre mobilen til betalingsmiddel ved å koble sammen minst tre teknologier: Fingeravtrykkssensoren på iPhone, iTunes Store, og Apples egne Bluetooth-sendere som (selvsagt) kalles iBeacon. Løsningen vil la alle med kortinformasjon knyttet til en iTunes-konto handle med fingeravtrykket som signatur.

Kappløpet er i gang. PayPal og Apple blir sentrale aktører, men de blir ikke alene om å definere framtida for mobil handel. I den stadig mektigere Fido-alliansen som skal kordinere en framtidig omforent løsning for autentisering, er Samsung, eBay/PayPal, Microsoft, Google, BlackBerry, MasterCard og Visa blant medlemmene.

Googles Wallet-prosjekt hører også med i dette bildet.

Det er egentlig en no-brainer: Telefonen blir ditt og mitt betalingsmiddel og autentiseringsverktøy, med en kombinasjon av nett- og nærfeltskommunikasjon, og kobling mot bakenforliggende betalingsløsninger. Glem debitkortet, glem sedler og mynter, glem signaturer og krøkkete innlogging med passord.

Og ikke minst: Glem køen ved kassa.

Les mer om: