BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå blir de enklere å oppgradere Firefox

Mozilla lover en rekke nyheter i kommende utgaver av nettleseren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. jan. 2012 - 07:53

Rett før jul kom Mozilla med Firefox 9, en utgivelse uten de helt store nyhetene. Da er det to neste versjonene mer spennende. Mozilla har ofte vært villige til å implementere foreslåtte webstandarder på et tidlig stadium. Det er en trend stiftelsen ser ut til å fortsette med.

Firefox 10 er nå på betastadiet. Den endelige utgaven skal gis ut i begynnelsen av februar.

En interessant nyhet i Firefox 10 er at de fleste nettleserutvidelser heretter kan brukes i nyere versjoner av nettleseren uten at utvikleren må oppdatere kompatibilitetsinformasjonen til utvidelsen. Svært ofte er det bare et versjonsnummer som må endres for at utvidelsen skal fungere, men ikke alle utviklere rekker å gjøre dette for hver gang Firefox kommer i en ny versjon.

Heretter vil alle ikke-binære utvidelser som ikke leveres fra Add-Ons-sidene til Mozilla, automatisk anses for å være kompatible. Utvidelser som leveres fra Add-Ons-sidene får automatisk oppdatert kompatibilitetsinformasjonen, så for disse har dette vært et mindre problem.

Ikke-kompatible binære utvidelser kan ha mer alvorlige bivirkninger enn de ikke-binære, så disse vil ikke automatisk kunne brukes av nye Firefox-utgaver.

Synkroniseringsfunksjonen i Firefox skal med versjon 10 være enklere å konfigurere og kan brukes også sammen med Android-utgavene av nettleseren.

For webutviklere vil Firefox 10 tilbyr et programmeringsgrensesnitt for fullskjerms webapplikasjoner. Dette gjør det mulig for en utvikler å bestemme at et vilkårlig HTML-element skal vises over hele skjermen, slik at brukergrensesnittet til nettleseren skjules. Ikke minst i forbindelse med spill kan dette være aktuelt.

Firefox 10 støtter også CSS3 3D-Transforms, som gjør det mulig for utviklere å lage 2D-elementer som animeres og transformeres om til 3D. Dessuten støtter den kommende utgaven av nettleseren anti-aliasing for WebGL, noe skal gi 3D-innhold jevnere kanter.

Firefox vil få bedre webutviklingsverktøy innebygd. Page Inspector og Style Inspector gjør det mulig å se og manipulere HTML-en og CSS-reglene til valgte sideelementer, samt å navigere gjennom ulike sideelementer samtid som man ser på HTML-dokumentstrukturen til siden.

Scratchpad og Orion Code Editor er integrerte redigeringsverktøy ned støtte for blant syntaksutheving. De skal gjøre det enklere å skrive JavaScript direkte i nettleseren.

Firefox 11

Foreløpig er denne kommende utgave bare på Aurora-stadiet, som Mozilla kaller det mange andre kaller for alfastadiet.

Listen over nyheter og forbedringer som kommer i denne utgaven, er den mest omfattende på lenge. De fleste av endringene på listen er knyttet til ting under skallet, men flere av disse vil kunne gi brukerne en raskere og mer stabil opplevelse.

En viktig nyhet er at oppdateringene av Firefox i Windows 7 og Vista ikke lenger vil utløse advarsler fra User Account Control (UAC). Hvordan dette er implementert, er beskrevet på denne siden. Dette vil kunne føre til at Firefox-oppdateringene i Windows går helt av seg selv, uten at brukeren behøver å gjøre noe som helst, omtrent som med Google Chrome.

Blant nyhetene under skallet er støtte for W3Cs kommende Battery API-spesifikasjon, som gjør det mulig for webapplikasjoner å vite om en batteridreven enhet er koblet til strømnettet og om det er lite strøm igjen på batteriet. Applikasjonen kan regulere bruken av enhetens ressurser basert på dette. For eksempel kan det benyttes enklere grafikk når batteriet er nesten tomt.

Firefox 11 innfører offisiell støtte for WebSockets, ved at det ikke lenger er behov for å bruke et prefiks når denne teknologien brukes.

Nettleseren inkluderer støtte for SPDY-protokollen utviklet av Google, som skal bidra til raskere kommunikasjon med webservere. Mange av Google tjenester støtter i dag denne teknologien. En Apache-modul som gir webserveren støtte for SPDY, er tilgjengelig på denne siden.

Firefox 11 får også støtte for «Tilt», en funksjon på WebGL-kompatible maskiner gjør det mulig å se websidestrukturen i en 3D-visning. Dette er illustrert på denne siden.

I tillegg til Windows, Mac og Linux, er Firefox også tilgjengelig i en Android-versjon. Foreløpig er den mest egnet for smartmobiler, men en betaversjon med brukergrensesnitt tilpasset nettbrett er nå tilgjengelig.

Bortsett fra eget brukergrensesnitt, tilbyr Android-utgavene av Firefox stort sett det samme som pc-versjonene. Her er en oversikt over det viktigste nyhetene i Aurora-versjonen for mobil.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.