TELEKOM

Nå blir det billigere å ringe hjem til Norge

De maksimale ringeprisene for norske mobilabonnenter på reise i Europa, settes ned denne uken.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. aug. 2008 - 14:16

Fra og med den 30. august i år vil det bli billigere å ringe mellom EU- og EØS-land for norske mobilabonnenter. Maksimalprisen for å bruke mobiltelefon på reise settes ned med 24 øre per minutt dersom man ringer selv og med 18 øre per minutt dersom man mottar en samtale.

Det oppgir Post- og teletilsynet (PT) i dag.

Det skal heretter ikke koste mer enn 4,64 kroner per minutt å ringe mellom EU/EØS-land. Det skal ikke koste mer enn 2,21 kroner per minutt å motta en samtale. Prisene inkluderer mva., men abonnentene bes være oppmerksomme på at de fleste tilbyderne benytter minuttaksering for samtaler fra EU/EØS-land. Det vil si at man betaler for hvert påbegynte minutt.

PT er imidlertid kritisk til dette og jobber for å innføre sekundtaksering også for samtaler i EU/EØS-land.

Ifølge PT skal alle kunder skal automatisk få de nye prisene når de er på reise EU/EØS-land, forutsatt at de ikke har inngått avtale om noe annet med sin tilbyder.

Nytt er det også at abonnentene skal motta en tekstmelding fra det norske teleselskapet når landegrenser i Europa krysses. I meldingen skal det finnes informasjon om maksimalprisen for å ringe hjem til Norge eller innen landet abonnenten besøker, samt hva koster å ta imot en samtale i landet du befinner deg i. Det skal også oppgis et telefonnummer som kan benyttes for å få mer informasjon. Flere mobilselskaper har for lengst innført dette.

Blinde og svaksynte skal etter forespørsel til sitt norske teleselskap kunne få informasjonen som talemelding.

Det nye regelverket ble innført i EU-landene allerede sommeren 2007. I Norge ble det fra 15. januar innført maksimalpriser for i ringe og motta samtaler når man er på reise i EU/EØS-land, men på grunn av behovet for en norsk lovendring for å gjennomføre regelverket, tok det lenger tid før det ble gjeldende her.

PT understreker at datatrafikk til mobilen fortsatt kan være svært kostbart i utlandet, men informerer samtidig om at EU-kommisjonen i løpet av året vil vurdere om også disse prisene skal reguleres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.