TELEKOM

Nå blir det billigere å ringe i utlandet

Med et overveldende flertall har EU vedtatt nye mobilpriser - og prisene skal kuttes fort.

24. mai 2007 - 08:34

Prosessen som EU-kommisjonen innledet i fjor for å tvinge de europeiske teleoperatørene til å senke prisene på mobil roaming – hva det koster å ringe med mobiltelefon fra et annet land enn der man er abonnent – ser ut til å gå slik EUs IT-kommissær Viviane Reding vil. Med et overveldende flertall – vist ved håndsopprekning – vedtok EU-parlamentet å gå inn for et kompromissforslag utarbeidet i forrige uke mellom representanter for parlamentet og den tyske regjeringen.

    Les også:

Forslaget innebærer at det innføres et tak i 2007. Taket senkes i 2008 og 2009, og forsvinner helt i 2010: Da regner man med at vanlig konkurranse vil være tilstrekkelig til å holde prisene nede.

I 2007 skal det koste maksimalt 0,49 euro å initiere en samtale og 0,24 euro for å motta. Deretter skal avgiftene nedtrappes, til henholdsvis 0,46 og 0,22 euro i 2008, og henholdsvis 0,43 og 0,19 euro i 2009.

Tilsvarende skal den øvre grensen for hva operatører kan kreve av hverandre for å formidle samtaler, reguleres til maksimalt 0,30 euro per minutt i 2007, for så å falle til 0,26 euro i 2009.

Forslaget skal stemmes over i EUs ministerråd 7. juni. Det ventes at det går gjennom. I så fall kan taket tre i kraft fra midten av juli.

Forbrukere må imidlertid være oppmerksomme på at forslaget de første månedene krever at de må ta initiativet overfor sin operatør for å abonnementsavtalen. Taket blir først automatisk for abonnementsavtalene etter to måneder, det vil si i midten av september.

Motstanden mot tak på roaming har fått to uttrykk: Noen mener det hadde vært tilstrekkelig å innføre tak på operatørenes formidlingsavgifter. Den danske teleanalytikeren mener taket er en gavepakke til mobiloperatørene, fordi det vil hindre alternative kommunikasjonsformer som mobil IP-telefoni fra å slå gjennom.

Bransjeforeningen GSM Association drev lobbyvirksomhet for å få et høyere tak, og mener taket som nå blir vedtatt er satt så lavt at det blir umulig for operatørene å konkurrere på roamingpriser. Taket vil følgelig bli standardpris for alle, tror de.

Vedtaket gjelder utelukkende samtaleavgifter. Andre tjenester, som SMS og dataoverføring, berøres ikke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.