RESULTATERFINANS

Nå blir det billigere å trade

Norsk Oppgjørssentral (NOS) og Oslo Børs kutter clearing- og handelsavgifter. Derivataktører som digitoday har vært i kontakt med, tror på økning i omsetning og volum.

5. mars 2001 - 05:10

Fra 1. april vil avgiftene for norske aksjeopsjoner kuttes fra 1,3 til 1,1 prosent. Avgiftene på OBX-futures settes samtidig ned med fire kroner fra 16 til 12 kroner, melder Finansavisen.

- Det var på tide at de kuttet, sier Roar Aas, sjef for derivathandelen i DnB Markets til digitoday.no.

- Vi har jobbet lenge i kulissene for dette. Vi tror at kutt i avgiftene kan få opp volumet forholdsvis mye. Men vi synes fortsatt at det ikke er nok, for eksempel senket OM-Børsen i Sverige avgiftene drastisk for kort tid tilbake (kuttet var nesten en halvering, red.anm.). Kuttet til NOS er beskjedent sammenlignet med dette.

- Clearing- og handelsavgiften er en vesentlig kostnad ved kjøp og salg av opsjoner. Det er helt innlysende at redusert avgift på dette vil føre til mer handel og større volumer, sier en investor til digitoday.no.

- Den desidert største kostnaden min i fjor var clearingavgifter og kurtasje. Dette er et økt incentiv til å handle mer og oftere, sier investoren.

Regnskapet til NOS skulle indikere at det fortsatt er rom for ytterligere kutt. Per tredje kvartal 2000 hadde selskapet driftsinntekter (clearingavgifter) på 63 millioner kroner, og satt igjen med et driftsresultat på 20 millioner kroner. Resultat før skatt var på 25 millioner. Egenkapitalandelen var på solide 82 prosent, ifølge deres hjemmesider. Det er få selskaper som kan vise til en slik solid driftsmargin.

Clearing er konsesjonspliktig i følge Verdipapirhandelloven, men det er fritt frem for aktører å etablere seg. I praksis har det de siste årene vært en monopolsituasjon. Største eier i NOS er Den norske Bank med nesten 20 prosent. Kreditkassen eier 15 prosent.

- Jeg tror flere aktører kan etablere seg med clearing i fremtiden, sier Aas til digitoday.no. - Markedet vokser og dette kan lokke frem utlendinger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.