Nå blir det lov å hjemmebrenne musikk

MusicNet og Pressplay er i ferd med å inngå avtaler med alle de fem største plateselskapene om å tilby musikk over nettet.

Mandag sendte Pressplay ut en pressemelding der det ble opplyst at selskapet har signert en avtale med BMG og "er nær en enighet" med Warner Music Group om å tilby sine brukere musikkfiler med utvalgte artister fra plateselskapene. Pressplay, som har både Sony og Vivendi inne på eiersiden, har fra før inngått tilsvarende avtale med EMI Recorded Music.

Samtidig forteller Pressplay-konkurrenten MusicNet - et joint venture mellom RealNetworks, AOL Time Warner, Bertelsmann og EMI Group - at musikknettstedet har inngått en samarbeidsavtale med Universal Music Group og er "noen få dager fra å oppnå enighet med Sony".

Selv om Pressplay og MusicNet ikke vil kunne tilby sine brukere alle musikkfiler fra supergrupper som Rolling Stones og Beatles, så er avtalene likevel svært viktige for de to musikkportalene som hittil bare har kunnet tilby musikk fra et svært begrenset utvalg plateselskaper. Foruten rettigheter til å dele ut musikkfiler fra flere artister til sine brukere, gir avtalene også musikknettstedene anledning til å tilby musikken til varig nedlasting - altså at brukerne fullt lovlig kan få hjemmebrenne CD-er med musikk som de laster ned.

Dessuten: Med et bredere tilbud på plass vil det ikke lenger være musikkutvalget som avgjør om brukerne velger å laste ned lovlig fra Pressplay og MusicNet eller om man velger å laste ned sin musikk fra fildelingsnettverk av mer og mindre lyssky karakter. Nå vil det handle mer om å finne forretningsmodeller som både de musikkelskende nettbrukerne, plateselskapene og musikknettstedene kan leve med.

(Kilder: Wall Street Journal, Cnet.com, Pressplay og MusicNet)

Til toppen