Nå blir karttjenestene enda bedre

Både Google og Microsoft åpner eksperimentell funksjonalitet.

Nå blir karttjenestene enda bedre

Både Google og Microsoft åpner eksperimentell funksjonalitet.

Dagens karttjenester på nettet kan gjøres enda bedre. Både Google og Microsoft kom med konkrete eksempler på dette i forrige uke.

På fredag lanserte Google det som kalles Google Maps Labs, noe som samsvarer med det Google lenge har tilbudt i Gmail — et sett med eksperimentell funksjonalitet som brukerne kan velge om de skru av eller på.

I Google Maps får man tilgang kontrollpanelet for denne funksjonaliteten ved å velge den kjegleformede, grønne flasken til høyre over selve kartet, eller ved å klikke på denne lenken. Valgene man gjør her vil dog bare bli husket dersom man er innlogget med sin Google-konto.

Blant det man kan skru på, et visning av flyfotos. Bildene i Google Maps er tatt rett ovenfra med satellitt, mens flyfotoene gjerne tatt litt mer på skrå i forhold til bygningene og andre landemerker. Kvaliteten er dessuten ofte høyere.

Foreløpig er det kun noen få områder hvor flyfotos er tilgjengelige. En oversikt over disse får man når man skrur på funksjonen.

Med Maps Labs er det også mulig å markere et område på kartet og så zoome inn dette. Dette er funksjonalitet som er kjent fra flere andre karttjenester.

Deler av kontrollpanelet for den eksperimentelle Google Maps Labs-funksjonaliteten.
Deler av kontrollpanelet for den eksperimentelle Google Maps Labs-funksjonaliteten.

Det er nå også mulig å rotere selve kartet eller satellittbildevisningen, slik at ikke nord alltid kommer øverst på siden.

Dessuten kan man skru på blant annet spillet «Hvor i all verden» og en søkefunksjon som viser de mest populære interessepunktene i den delen av kartet som vises på skjermen.

Google advarer om at denne funksjonaliteten kanskje ikke er like robust som de øvrige funksjonene, og at endringer kan skje når som helst.

Microsoft er også i ferd med å videreutvikle selskapets Bing Maps-tjeneste. Blaise Aguera y Arcas, Bing Maps-arkitekt i Microsoft, demonstrerte i forrige uke en ny funksjon som Microsoft kaller Streetside Photos. Dette er en uferdig funksjon, men den kan testes på denne siden.

Streetside Photos kombinerer geotaggete bilder fra Yahoos Flickr-tjeneste med Microsofts egne gatebilder. Flickr-bildene kan da vises som et ekstra, nøyaktig plassert lag over gatebildene, slik at brukeren kan se hvordan det for eksempel har sett ut på det samme stedet på en annen årstid, på en annen tid på døgnet eller i tidligere tider. Se bildene nedenfor fra Elliott Avenue i Seattle.

Bing Maps gatebilde fra Seattle uten Streetside Photos
Bing Maps gatebilde fra Seattle uten Streetside Photos Bilde: Bing Maps
Bing Maps gatebilde fra Seattle med Streetside Photos
Bing Maps gatebilde fra Seattle med Streetside Photos Bilde: Bing Maps

Google tilbyr noe lignende i selskapets Street View-tjeneste, basert på brukerskapte bilder fra Panoramio, men bildene er ikke like godt integrert som i Microsofts løsning.

Streetside Photos er basert på Microsofts Silverlight-teknologi. Foreløpig støttes kun Flickr-bilder fra enkelte områder i USA og Canada.

Denne videoen viser en demonstrasjon av hvordan Streetside Photos fungerer:

Til toppen