Nå blir også bankdirektørene rammet

Datatilsynet krever bedre vern mot ID-tyveri.

19. mars 2009 - 13:22

Det er ukjent hvor stort omfang ID-tyveri har i Norge, men det er helt åpenbart at denne form for kriminalitet tiltar i styrke.

ID-tyveri er blitt vår tids togrøveri, sier prosjektleder i Security Valley, Christian Meyer til digi.no.

Nå vil Datatilsynet skjerpe regelverket.

- Hadde bruk av fødselsnummer som eneste brukernavn i nettbank blitt foreslått i dag, ville Datatilsynet ikke ha tillatt dette, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen til Aftenposten.

Security Valley er en del av Gjøvik Kunnskapspark og fungerer som en klynge rundt sikkerhetsmiljøet på Gjøvik, i samarbeid med blant annet NorSIS og Høgskolen i Gjøvik (HIG).

Meyer leder ID-tyveriprosjektet som har som oppgave å organisere og kartlegge omfanget av id-tyveri i Norge i samarbeid med blant annet Økokrim, Politidirektoratet, Datatilsynet, forbrukermyndighetene og Skatteetaten.

Metodene til hackerne blir åpenbart mer raffinerte. Ifølge Aftenposten har tyver klart å misbruke identitet til bankdirektør i Sparebank1 uten at han skjønner hvor de har fått tak i hans identiet. Normalt er det når tyvene får hånd om førerkort eller kredittkort at ID blir misbrukt.

I dette tilfelle var ingen av kortene stjålet og bankdirektøren undrer på hvordan de har fått tak i fødselsnummeret? Har de rotet i papirdunken hans eller overvåket e-posten?

Fødselsnummeret består av 11 sifre, der de første seks sifrene viser fødselsdato og de fem neste sifrene er selve personnummeret.

Tyvene klarte å kjøpe varer på nettet i bankdirektørens navn på 55.000 kroner. I tillegg har tyvene bestilt kredittkort i bankdirektørens navn.

Mistanken kom først da brevene fra kredittopplysningsselskapene kom med hans personlige kreditopplysninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.