Nå blir prosjektørene virkelig små

Prosjektører i mobilstørrelse åpner for mer underholdning og spontane presentasjoner.

Nå blir prosjektørene virkelig små

Prosjektører i mobilstørrelse åpner for mer underholdning og spontane presentasjoner.

Tiden hvor selgere og andre som vil holde presentasjoner for en mindre forsamling, måtte slepe med seg både bærbar PC og prosjektør, kan snart være over. Nå forberedes nemlig lanseringen av en rekke prosjektører i lommeformat. Og som videokilde kan man like godt bruke mobiltelefonen.

De fleste smarttelefoner kan brukes til å vise presentasjoner, enten basert på PDF eller PowerPoint. I tillegg begynner mange mobiler å få brukbar støtte for avspilling av video. Ikke minst gjelder dette Apple iPhone. Med en lommeprosjektør kan man dele filmen med flere andre.

Med slike prosjektører kan en kafé bli et styrerom, et telt bli en kino og bestemors gardiner kan bli en digital bilderamme i naturlig størrelse.

Under CES-messen i Las Vegas denne uken er det flere selskaper som presenterer kommende prosjektører i lommeformat.

Kanskje mest oppmerksomhet har kinesiske Wowwee fått. Selskapet, som er mest kjent for å lage små roboter, presenterte tre ulike ultra-portable multimedieprosjektører i selskapets kommende Cinemin-familie. Alle skal være designet for å fungere sammen med populære mobile enheter, i alle fall Apples iPhone og iPod.

Familien består av Cinemin Swivel, som skal være på størrelse med en litt tykk sjokoladeplate. Den har en batterikapasitet på tre timer ved avspilling av film, volumkontroll og kan vris 90 grader slik at den også kan projisere i taket.

Med Cinemin Stick i omtrent samme størrelse kan man trolig også droppe mobiltelefonen. Prosjektøren har innebygd minne som kan utvides med flashminnekort av typen SD. Ifølge WowWee skal den i alle fall kunne spille av videoer, bilder og animasjoner av ulike slag.

Det tred Cinemin-produkter heter Station og er på størrelse med en typisk vekkeklokke. Den kan fungere som stokkstasjon for iPod. Det loves store bilder og stor lyd.

Wowwee Cinemin Stick, Station og Swivel
Wowwee Cinemin Stick, Station og Swivel

Alle de tre Cinemin-produktene er basert på DLP-teknologien (Digital Light Processing) til Texas Instruments. De skal komme på markedet i andre halvdel av 2009. Ifølge Wired-bloggen Gadget Lab skal de koste mellom 250 og 400 dollar, hvor Swivel er billigst og Station er dyrest.

Men Wowwee er ikke alene om å vise fram kompakte prosjektørløsninger. 3M demonstrerer under CES selskapets nye prosjektørmotor, MM200. Denne kan bygges inn i små enheter som mobiltelefoner, digitale kamera og annet håndholdt utstyr. MM200 skal være en drøy centimeter tykk og veie 21 gram. Den skal kunne projisere med VGA-oppløsning med størrelser på opptil 50 tommer, uten å trekke mer enn 1 watt. Enheten skal komme i salg i løpet av året.

3M MM200-basert prosjektør-prototyp
3M MM200-basert prosjektør-prototyp

Men allerede har enkelte tatt skrittet fullt ut.

Under CES-messen er det blitt vist fram minst to mobiltelefoner som allerede har prosjektør innebygget.

Den ene er Logic Bolt fra amerikanske Logic Wireless. Denne GSM-mobilen kan projisere bilder med VGA-oppløsning i størrelser på mellom 34 og 64 tommer fra en avstand på én til to meter. Mobilen støtter flere videoformater og trolig også dokumentformatene til Word, Excel og Powerpoint. Denne skal selges for 600 dollar i USA.

Logic Bolt-mobilen med integrert prosjektør.
Logic Bolt-mobilen med integrert prosjektør.

Den andre mobilen som ble vist fram, er fra mer kjente Samsung. Ifølge Gearlog kalles mobilen for Samsung Show eller W7900. Den skal ha OLED-basert skjerm og ha en DLP-basert prosjektør. Mobilen har også støtte for det digitale TV-systemet DMB-T.

Mye tyder på at mobilen kun vil bli solgt i Sør-Korea, men en mobil med samme navn har nylig blitt godkjent av amerikanske telemyndigheter.

Til toppen