BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå blir utvisking nesten perfekt

Photoshop med bildemanipulering i sanntid.

22. okt. 2009 - 09:27

Adobe og andre leverandører av programvare for fotoredigering har lenge tilbudt verktøy som gjør det forholdsvis enkelt å fjerne detaljer som ødelegger et ellers fint fotografi. Det kan være alt fra høyspentkabler til kviser.

Men mens man i dagens verktøy typisk bruker ett nærliggende område i bildet for å fylle igjen det området man har fjernet, skal Adobe i en framtidig versjon av Photoshop ta i bruk en metode som forsøker å finne hvilken kombinasjon av de nærliggende feltene som vil passe best. Dette skal åpne for at svært komplekse bakgrunner, for eksempel vindusrammer, arkitektonisk mønstre eller elvebredder, kan reproduseres.

Ideen om å gjør dette, er ikke ny, men det å kunne gjøre dette for hele bildet har krevd så mye regnekraft at den interaktive ytelsen har blitt svært lav.

Adobe har nå tatt i bruk en randomisert algoritme som skal kunne utføre slike omfattende oppgaver mellom 20 og 100 ganger raskere enn tidligere forsøk. Metoden kalles for PatchMatch.

PatchMatch kan også utnyttes i andre oppgaver, blant annet rekonstruksjon, «retargeting» og «content-aware fill».

Før og etter-bilde hvor man har bruk "content-aware fill" i en framtidig utgave av Adobe Photoshop.
Før og etter-bilde hvor man har bruk "content-aware fill" i en framtidig utgave av Adobe Photoshop.

Adobe har publisert en video som demonstrerer noen av teknikkene på denne siden (Facebook), i tillegg til en mer detaljert tekst og video, som er tilgjengelig på denne siden.

Utfordringen med denne typen teknikker er at de gjør det veldig enkelt å forfalske bilder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.