Nå bytter vi fra stasjonær til bærbar PC

PC-salget for første kvartal viser en kraftig dreining over fra stasjonære til bærbare maskiner. HP smiler ekstra bredt for tiden.

PC-salget for første kvartal viser en kraftig dreining over fra stasjonære til bærbare maskiner. HP smiler ekstra bredt for tiden.

Tidlige tall fra en del av de største PC-produsentene viser at PC-salget i første kvartal ble skuffende. Tall Finansavisen har samlet inn indikerer at salget i første kvartal i år falt sammenlignet med salget i samme periode i fjor.

Compaqs salg av PC-er faller bare 5,6 prosent, men Fujitsu Simens og IBM sliter med et fall på henholdsvis 28,5 og 25 prosent.

Mye av forklaringen ligger i salget av bærbare maskiner. Lave priser på svært kraftige maskiner løfter salget. Compaq har alene et fall på 27,5 prosent. Ellers opplever IBM og Fujitsu Siemens heftig vekst på over 40 prosent.

Den store vinneren i første kvartal er HP. Selskapet løftet salget av stasjonære maskiner med 89 prosent, salget av bærbart utstyr steg hele 196 prosent mens Intel-serversalget med 53 prosent.

Fungerende markedssjef Geir Erik Lian har en todelt forklaring:

- Vi har levert et stort antall maskiner til Telenors nybygg og ansatte på Fornebu, forteller Lian, men vil ikke ut med det eksakte tallet. I tillegg opplever vi et stort sug i kanalen etter våre produkter uten at vi har noen god forklaring på dette.

Lian har heller ingen god forklaring på hvorfor PC-salget skulle falle i Norge.

- Norsk næringsliv gå jo svært bra - kanskje IT-sjefene leser litt for mye om problemene i utlandet, spekulerer han.

Til toppen