BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå dukker problemene opp

Selv om det gikk greit med strøm og bank, vil tusenvis av nordmenn vil oppdage år 2000-problemer når de begynner å jobbe i dag.

Einar Ryvarden
3. jan. 2000 - 09:29

Leser du dette, har din PC og bedriftens datasystemer stort sett klart seg helskinnet gjennom nyttårsskiftet. Men ikke slapp av enda - lengre inn i systemene kan det ligge feil som vil dukke opp i løpet av dagen eller de kommende ukene.

Så langt er det meldt om minimale problemer rundt omkring i verden. Takket være et intensivt rettearbeid har de største bedriftene og offentlige instansene jorden rundt stort sett klart seg. Litt smårusk har dukket opp her og der og situasjonene for de fattigere landene er ikke klarlagt - særlig i Ghana skal mye ha gått galt.

Men langt nær alle datasystemer i den vestlige verden har enda blitt tatt i bruk. Først utover dagen i dag vil norske og internasjonale databrukere få testet systemene sine etterhvert som de kommer på jobb. Programvarekongen selv, Bill Gates, advarer folk mot å slappe av. Mange feil kan ligge skjult blant funksjoner som bare brukes en gang i måneden eller kvartalet, sa han til CNN.

Han får støtte Per Morten Hoff, sjef for data og telebransjens forening IKT Norge.

- Den gode nyheten er at når det dukker opp problemer, er det såpass få at bransjen har god kapasitet. Vi var redd for at antallet småproblemer ville bli så stort at mange måtte vente lenge på hjelp, sier Hoff til digi.no.

Det vil også være mange feil vi ikke får høre om.

- En del bedrifter som opplever store problemer vil forsøke å holde dem skjult for å verne sitt rykte, mener Hoff.

Den relativt smertefri overgangen har fått mange til å stille spørsmål om ikke databransjen totalt overdimensjonerte år 2000-problemet. Bare her i Norge anslår IKT Norge at man har brukt 30 milliarder kroner på å rydde opp i datoproblemet.

Hoff innrømmer at de store summene som oppgis for ryddearbeidet som regel omfatter betydelige nyinvesteringer og effektiviseringen som egentlig ikke burde være med, men han avviser kritikken mot bransjen.

- Ryddearbeidet var helt nødvendig, man fant jo mye feil blant annet i helt kritiske systemer som telefon og strømforsyning, påpeker Hoff ovenfor digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.