RESULTATERFINANS

Nå er det HP som blør

Middels kvartalstall, svikt innen tjenester og nedjusterte prognoser gjør at aksjen raser.

18. mai 2011 - 10:45

HP måtte framskynde framleggingen av tallene for aprilkvartalet, regnskapsårets andre, med ett døgn til tirsdag kveld norsk tid, etter en lekkasje av en intern e-post fra toppsjef Leo Apotheker til ti av HPs øverste ledelse.

I meldingen advarer Apotheker om dårlige utsikter i tredje kvartal og for regnskapsåret som helhet. Han skrev at tredje kvartal vil bli «tøff» og at alle ansettelsesplaner må revurderes.

Tallene og prognosene som Apotheker la fram i går utløste et kursfall på 7,3 prosent.

Børsen reagerte med andre ord mindre kraftig enn ved forrige resultatframleggelse, da dårlige HP-tall sjokkerte og aksjen falt 12 prosent.

Sammenliknet med aprilkvartalet i fjor økte HP omsetningen med 3 prosent til 31,6 milliarder dollar. Nettoresultatet økte med 5 prosent til 2,3 milliarder dollar.

For tre måneder siden justerte HP ned årsprognosen til 130–131,5 milliarder dollar i omsetning og et nettoresultat på minst 5,20 dollar per aksje. Nå er den igjen nedjustert, til 129–130 milliarder dollar i omsetning, og minst 5,00 dollar i nettoresultat per aksje.

Omsetningen i HPs største forretningsenhet Personal Systems Group – pc-er – falt med 5 prosent til 9,42 milliarder dollar.

Pc-omsetningen til bedriftsmarkedet økte med 13 prosent. Til forbrukermarkedet falt den med 23 prosent. Den samlede omsetningen av bærbare falt med 9 prosent til 5,04 milliarder dollar.

HPs nest største forretningsenhet er Services. Omsetningen økte med 2 prosent til 8,98 milliarder dollar.

Omsetningen av servere, lagring og nettverk økt med 15 prosent til 5,56 milliarder dollar, og utgjør et velkomment lyspunkt. Et annet er programvare, der omsetningen økte med 17 prosent. Problemet er at den fortsatt er svært liten i forhold til helheten og til Apothekers ambisjoner: 764 millioner dollar.

Skriverenheten økte med 5 prosent til 6,75 milliarder dollar. Over 68 prosent av denne enhetens omsetning er rekvisita. I forrige kvartal var andelen 66 prosent.

Kommentarene i amerikanske finanstjenester er at toppsjef Apotheker er under stadig hardere press. Han har ikke greid å levere noen ny visjon for HP, og han har få muligheter til ytterlige kostnadskutt.

Apotheker peker på hvordan iPad-moten undergraver markedet for bærbare pc-er, spesielt overfor forbrukermarkedet. Analytikerne svarer at HP ser ut til å rammes hardere av dette enn andre pc-leverandører, for eksempel Dell som nettopp leverte forholdsvis gode tall.

HPs-tjenesteavdeling kritiseres også for ikke å lykkes i å sikre seg mer lønnsomme oppdrag.

Mye av virksomheten dreier seg om å installere pc-er og servere, og om drift. Innen mer avanserte tjenester, som utsetting av forretningsprosesser («business process outsourcing»), opplevde HP et fall på 6 prosent til 673 millioner dollar. Observatører og investorer mener det er et særskilt problem for HP, og som Apotheker ikke ser ut til å finne noen løsning på.

Ved tallframleggingen kritiserte Apotheker sin forgjenger Mark Hurd, som etter hans mening hadde kuttet altfor mye i tjenesteenheten.

Apotheker sa han mangler nok kompetente folk til å konkurrere om utfordrende og lønnsomme utviklingsprosjekter.

Apotheker sa også at jordskjelvet i Japan hadde rammet HPs virksomhet usedvanlig hardt. I den offisielle pressemeldingen er jordskjelvet nevnt på linje med forbrukermarkedet for pc-er og redusert lønnsomhet innen tjenester, som forklaringer på de nedjusterte prognosene for tredje kvartal og for hele regnskapsåret.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.