Nå er det mye liv i Windows Live

Beta-tjenestene i Windows Live livner til, med avansert e-post, melding, kontaktlister og mer.

Nå er det mye liv i Windows Live

Beta-tjenestene i Windows Live livner til, med avansert e-post, melding, kontaktlister og mer.

Sjefen for Microsofts Windows Live-tjenester, Phil Holden, var denne uken på besøk i Norge. Windows Live er Microsofts felles varemerke på en rekke nettbaserte tjenester som til en viss grad vil erstatte tjenester som har vært tilgjengelige under MSN-paraplyen, men det aller meste er helt nytt.

Ingen av tjenestene er ennå ferdig utviklet, men flere av dem er tilgjengelige i relativt åpne betautgaver. Phil Holden fortalte under sitt møte med pressen om bakgrunnen for Windows Live og litt om hva brukerne kan forvente seg når det hele etter hvert blir offisielt lansert.

Holden forteller at Windows Live-prosjektet ble startet for omtrent et år siden, etter lanseringen av bloggtjenesten MSN Spaces og lynmeldingsklienten MSN Messenger 7.0. Det opprinnelige kodenavnet på Windows Live var «Project Skylight».

Bakgrunnen for prosjektet var en brukerundersøkelse gjort i en rekke land hvor det ble bedt om tilbakemeldinger på hva som er bra og dårlig med det MSN leverer, men også om weben generelt.

– Mange er fornøyde med weben nå. Tidligere var den mest for geeker, men nå er det blitt en del av også de vanlige brukernes liv. Undersøkelsen viste at folk bruker weben først og fremst til å finne ting, omtrent som de tidligere gjorde oppslag i gule sider i telefonkatalogen, sier Holden.

– Likevel kom det fram at mye er for vanskelig og komplekst å bruke. Mange ting er lite helhetlig og krever bruk av flere applikasjoner og leverandører.

Holden forteller at Microsoft har begynt å se mer på horisontal integrasjon mellom tjenestene, i første omgang Messenger, e-post og søk.

– I dag har Messenger og Hotmail egentlig lite felles. Forvent en hel del mer helhetlige brukergrensesnitt med felles farger, knapper og funksjonalitet, sier han.

Holden innrømmer at Microsoft tidligere ikke har lyttet tilstrekkelig til kundene i forbindelse med MSN-tjenestene.

Derfor kjører selskapet nå et ganske aggressivt betaprogram hvor det stadig skjer endringer i funksjonalitet og design som følge av tilbakemeldinger fra brukerne. Holden sier at betautgavene som nå er tilgjengelige er i en ganske sen del av utviklingsprosessen. Dette betyr at de skal være ganske feilfrie i bruk.

I tillegg til å lytte mer til brukerne, vil Microsoft øke forbedrings- og oppdateringstakten til tjenestene. Holden mener brukerne ønsker dette og lover en oppdatering omtrent hvert kvartal.

MSN Hotmail vil skifte navn til Windows Live Mail.

Denne har allerede vært i beta en stund og er nok i praksis tilgjengelig for alle, selv om det står at kun brukere i en håndfull land kan melde seg på. Dette har dog ikke vært noen hindring for vår del.

Windows Live Mail er basert på en samling utbredte webteknologier som går under fellesbetegnelsen Ajax. Teknologiene gjør det mulig å lage webapplikasjoner som minner langt mer om vanlig programvare enn tidligere. Målet til Holden og hans team er ikke bare å få Windows Live Mail til å se ut som Outlook, men også at den oppfører seg som den vanlige e-postklienten.

Blant nyhetene er et felt for forhåndvisning av e-post, en enklere metode for å legge til kontakter, fargekoding av mistenkelig e-post som phishingforsøk, dra- og slipp-muligheter for e-post og mapper, samt miniatyrbildevisning av vedlegg. Videre er det stavekontroll, foreløpig bare på språkene i de landene som betatestingen er offisielt tilgjengelig for.

Går man inn på Windows Live Mail i dag med en annen nettleser enn Internet Explorer, får man beskjed om at arbeidet med å få tjenesten til å fungere i alle nettlesere er startet, men at man ikke er helt i mål ennå. Derfor vil en del funksjonalitet foreløpig bare være tilgjengelig i Microsofts egen nettleser.

Windows Live Messenger er også tilgjengelig for betatesting i enkelte land. De fleste nyhetene er omtalt i denne artikkelen. Holden trekker spesielt fram fildelingsfunksjonen, basert på Foldershare -produktet Microsoft kjøpte i fjor høst. Dette gjør det mulig for brukere å synkronisere utvalgte filer mellom brukere. Synkroniseringen skal skje automatisk så snart begge brukerne er logget på samtidig. Holden mener det ikke er noen begrensninger i størrelsen på filene som kan deles. Han har selv testet med filer på omtrent 100 megabytes.

Nytt er også Live Contacts, en oppdatert utgave av Contact Card som kom i versjon 7.0 av Messenger. Denne tjenesten inneholder kontaktinformasjon om en bruker. Brukeren kan selv velge hvem som skal ha tilgang til kontaktinformasjonen, og informasjonen kan deles opp i en privat- og en bedriftsdel. Andre brukere kan abonnere på denne kontaktinformasjonen og få beskjed, for eksempel gjennom Messenger-klienten, ved endringer.

Windows Live omfatter også en rekke andre tjenester.

Windows Live Favorites er et nettbasert lager for nettleserbokmerker. Disse skal kunne nås gjennom en verktøylinje tilgjengelig som en plugin eller et miniatyrprogram, gadget/widget. Brukeren skal også kunne dele utvalgte bokmerker med andre.

Windows Live Local er en kart- og lokaliseringstjeneste basert på Microsofts Virtual Earth. Den viser blant annet flyfoto av mange områder tatt fra lav høyde, men er lite tilpasset brukere utenfor USA og en håndfull andre områder. For Norges del får man kun et oversiktskart med hovedveiene.

Windows Live Call skal bli én av de få tjenestene som koster penger. Dette gir brukerne muligheten til å ringe vanlige telefoner fra Messenger. Foreløpig gjøres dette i samarbeid med telefoniselskapet MCI i USA, Storbritannia og Tyskland. De aller ivrigste kan trolig teste tjenesten ved å endre Passport-informasjonen til ett av disse landene. Tjenesten vil trolig komme til Norge relativt kort tid etter lansering i USA, men det vil avhenge av lokale samarbeidspartnere.

Windows Live Expo, også kjent under kodenavnet Fremont, er rubrikkannonsetjeneste. Brukere kan søke etter annonser innen geografiske områder eller begrense søket til annonser lagt ut av folk man kjenner eller har tillit til, for eksempel innen samme bedrift. Tjenesten skal ha sin egen søkemotor, og søkene kan lagres og presenteres gjennom oppdaterte RSS-feeder.

Holden forteller at tjenesten foreløpig mangler systemer for betaling og omdømme. Det skal også få et anonymt meldingssystem som kan benyttes internt mellom brukerne.

Testbruk av Windows Live Expo er foreløpig begrenset til USA, men Holden ser ikke bort fra at det vil komme en internasjonal beta mot slutten av sommeren.

Mange av tjenestene vil også tilpasses bruk fra mobilen. Dette inkluderer Live Mail og Live Local, i tillegg til MSN Spaces. Sistnevnte åpner for blogging fra mobilen. Dessuten jobber Holdens team tett sammen med Microsofts Windows Media Center-team, blant annet for å gjøre det mulig å programmere tv-opptak med en Media Center-PC ved hjelp av mobilen.

En oversikt over alle de tilgjengelig Windows Live-betaene finnes på nettstedet Windows Live Ideas.

Til toppen