- Nå er det nok, sier Kredittilsynet

DnB Postbanken har hatt fire runder med nedetid bare i år. Nå er det nok, sier Kredittilsynet.

- Nå er det nok, sier Kredittilsynet

I går var DnBs nettbank nede gjennom store deler av dagen, noe som rammet alle privatkunder. En oppgradering av programvare på stormaskinene som holder rede på selve kontoene skar seg og i mangel av IT-ressurser prioriterte DnB bedriftskundene.

Det er ikke første gang - i mange år har DnB, Norges største bank, slitt med mye nedetid. I mars gjorde banken en stor oppgradering som skulle løse utfordringene, ble det lovet, men i går oppstod det problemer igjen.

Problemene begynner å tære på tålmodigheten til Kredittilsynet, det medgir leder for IT-tilsyn, Frank Robert Berg, overfor digi.no.

- Dette er fjerde gang DnB har hatt nedetid siden nyttår og nå begynner banken å nærme seg en grense for nedetid, påpeker Berg.

Han understreker at Kredittilsynet foreløpig er fornøyd med hvordan DnB har håndtert IT-utfordringene og mener banken tar situasjonen alvorlig. Han minner også på at noen timer her og noen timer der i prosent ikke blir så mye nedetid.

Men, påpeker han, med gårsdagens mer omfattende problemer, nærmer DnB seg en grense. Foreløpig har Kredittilsynet skrevet brev med "anbefalinger", men nå vurderer de skarpere lut, noe som dog ikke vil få folk utenfor den forsiktige bank-bransjen til å heve så mye med øyenbrynene.

- Denne siste episoden kan utløse et videre, formelt tilsynsarbeid. DnB er veldig store i Norge og må finne seg i å bli stilt krav til. Jeg ser ikke bort fra at vi gjør dette til en formell sak, sier Berg til digi.no.

Og oppstår det mer nedetid, må ledelsen i DnB selv møte på teppet hos Kredittilsynet.

- Neste form for reaksjon er et formelt møte med ledelsen. Dette er ikke noen mild form for reaksjon, svarene og behandlingene av disse tingene må opp i styret i DnB, forklarer Berg.

På spørsmål fra digi.no hva slags våpen Kredittilsynet har, forteller Berg at man kan ilegge banker konkrete påbud og bøter. Den ultimate trusselen er å frata banker deres konsesjonen og dermed legge ned banken, men Berg påpeker at tilsynet aldri har utdelt bøter.

Berg påpeker overfor digi.no at også mange av de andre bankene har jevnlig nedetid på nettbankene sine, men at DnB får - med en viss rettferdighet - ekstra oppmerksomhet på grunn av sin størrelse.

Les mer om: