JUSS OG SAMFUNN

Nå er det opp til EU om ny MP3-lov

Kopiering av beskyttet musikk til MP3-spillere skal bli lov i Norge, men Stortinget risikerer nei fra EU.

26. mai 2005 - 09:41

Norge ser ut til å trosse EU-direktivet som ligger til grunn for den nye åndsverkloven som skal vedtas.

Regjeringens forslag til ny åndsverklov, som ble lagt frem i februar, fikk mye kritikk for at det skulle bli forbudt å kopiere CD-plater med kopisperre over på MP3-spillere. EUs direktiv forbyr nemlig det å bryte en kopisperre.

Men nå trosser Høyre, Kr.F. og Venstre i Stortinget både sin egen regjering og EU, melder Aftenposten. Tidligere har Arbeiderpartiet gjort det klart at de går mot regjeringens forslag til åndsverklov.

Regjeringens forslag åpner for kopiering av beskyttede CD-er til det de kaller relevant avspillingsutstyr. Mange forbrukere vil nok mene at MP3-spillere er stadig mer relevant utstyr, men forslaget omfattet bare CD-spillere som ikke klarer å spille av beskyttede CD-er. Nå skal også MP3-spillere inn i varmen.

- Vi går lenger enn Regjeringen og åpner for kopiering av CD'er med kopisperre til MP3-spillere og iPod. Vi gjør det vel vitende om at det ikke er uproblematisk i forhold til EU, sier Høyres kulturpolitiske talsmann Olemic Thommessen til Aftenposten.

digi.no har tidligere omtalt den begrensede handlefriheten Norge har i forhold til direktiver som dette fra EU. Uansett hva Stortinget måtte vedta, risikerer man at loven likevel må endres.

- Prosedyrene er veldig klare - alle regler som vedtas i Norge som omfatter EU skal meldes til ESA, domstolen i EFTA. Så sjekker ESA om reglene mot EUs lovverk. Skulle man konkludere at lovverket Norge har vedtatt eller avvist strider mot EUs direktiver, gis ESA beskjed om dette og påpeker at Norge må gjøre endringer. Saken går så til EFTA-domstolen som kan pålegge Norge skal innføre direktivet, sa ekspedisjonssjef Roy Kristiansen til digi.no tidligere denne måneden.

Regjeringen mener EUs direktiv ikke gir rom for å godta kopiering av beskyttede CD-er til MP3-spillere.

- MP3-biten i det nye lovverket er et minimumskrav fra EU, som vi må følge, sa statssekretær Yngve Slettholm (kr.f.) i Kulturdepartementet til Aftenposten 13. februar.

Det kan dermed gå mot en konflikt i rettsystemet, og den kan ta lang tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.