BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå er det snakk om ett og null

Når telenettet i Norge fulldigitaliseres på mandag betyr det samtidig at alle telefonsamtaler gjøres om til dataspråkets nuller og ett-tall. Resultatet blir raskere, bedre og etter hvert billigere teletjenester.

Frode Eriksen
28. nov. 1997 - 11:39

- Forbrukerne kan vente seg en rekke nye teletjenester og et bedre og sikrere telenett, sier produktspesialist Jan Erik Bjerkholt i Telenor.

Finnmark var det første fylket som ble fulldigitalisert i fjor høst, etterfulgt av Vestfold. Nå ett år senere er Norges telenett tilnærmet 100 prosent digitalisert. Mens det tidligere bare var mulig å overføre en telefonsamtale per kabel, kan det nå overføres hele 30 på den samme kabel.

Med et digitalt telefonabonnement vil telefonbrukeren kunne snakke i telefonen samtidig som det surfes på Internett.

- Dessuten går det langt raskere enn med vanlig modem, sier Bjerkholt. Han sier at Internett er den sterkeste drivkraften for ISDN i hjemmemarkedet.

Bare i år har andelen av den private Internett-trafikken med ISDN gått fra tilnærmet 0 til 20 prosent.

På bedriftsmarkedet har allerede ISDN-linjer overtatt det meste av datatrafikken. Blant annet er det blitt mer vanlig å overføre informasjon via e-post i stedet for faks. I bedriftsmarkedet utgjør nå ISDN halvparten av oppringt internett-trafikk.

- En annen måte å utnytte dette på er å styre innkommende samtaler etter hvor i landet vedkommende ringer fra. En hordalending som ringer Telenors kundeservice, vil havne i Bergen og en rogalending i Stavanger, opplyser Bjerkholt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.