Nå er kampen i gang

Apple og Samsung braket sammen i retten.

Nå er kampen i gang
Apples advokat Bruce Sewell på vei inn i rettslokalet i San Jose mandag. Tirsdag skal han begynne på sitt innledningsforedrag i den viktige rettsaken mot Samsung. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Patentkonfliktene mellom Apple og Samsung får et foreløpig klimaks ved en rettsal i San Jose i disse dager. En jury bestående av syv menn og tre kvinner skal bestemme hvorvidt Samsung har kopiert Apples iPhone.

Forrige uke ble det kjent at Apple krever 2,5 milliarder dollar, 15,2 milliarder norske kroner, fra Samsung.

Forsøk på forlik mellom de to mobilgigantene har heller ikke ført frem, og dermed var det klart for den hittil viktigste rettsaken mellom de to selskapene. Apple og Samsung har rettstvister gåene verden over, men jurysaken i San Jose er ansett som den viktigste.

    Les også:

Mandagen gikk med til å velge ut jurymedlemmene. Dommer Lucy Koh brukte store deler av dagen på å stille jurymedlemmer spørsmål om alt fra bakgrunn til deres oppfatning.

Tilknytning til både Apple, Samsung og ikke minst Google ble gravd frem. Google er viktig fordi de står bak Android-plattformen som Samsungs telefoner drives på. Utfallet vil med andre ord også påvirke Google. Men å finne jurymedlemmer i dette nabolaget, hvor både Google og Apple har sine hovedkontorer, er alt annet enn enkelt.

Apple og Samsung braker denne uken sammen i San Jose. Mandagens rettsdag gikk med til å velge en jury på ti personer - uten tilknytning til noen av partene i saken. Det er lettere sagt enn gjort ettersom Apple og Google (som er indirekte involvert gjennom Android) har hovedkontorene sine i det samme området.
Apple og Samsung braker denne uken sammen i San Jose. Mandagens rettsdag gikk med til å velge en jury på ti personer - uten tilknytning til noen av partene i saken. Det er lettere sagt enn gjort ettersom Apple og Google (som er indirekte involvert gjennom Android) har hovedkontorene sine i det samme området. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

En av de aktuelle for jurytjeneste ble ifølge Reuters fritatt etter at han sa saken minnet han om rettsaken mellom Apple og Microsoft om Windows på 90-tallet. Den gangen anklaget Apple Microsoft for å ha rappet grensesnittet deres i sitt operativsystem, men fikk ikke medhold. En annen aktuell kandidat ble fritatt etter at det kom frem at han hadde 120 patenter.

At saken går riktig for seg, og ikke ender opp som en rettsfarse, er svært viktig for partene. Det er enorme summer som står på spill.

Interessen for rettsaken er enorm og det var kø for å komme inn i rettsbygningen. Dette er den første jurysaken som vil avgjøre om Samsung har kopiert Apple.
Interessen for rettsaken er enorm og det var kø for å komme inn i rettsbygningen. Dette er den første jurysaken som vil avgjøre om Samsung har kopiert Apple. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Verdensmarkedet for mobiltelefoner er på svimlende 312 milliarder dollar i året, rett under 2 000 milliarder kroner. Samsung solgte i andre kvartal over 50 millioner smarttelefoner mens Apple sendte ut 26 millioner enheter. Det gir en markedsandel på henholdsvis 32,6 prosent og 16,9 prosent. Det ifølge tall innhentet av Bloomberg News.

Dersom Apple vinner frem vil de kunne hindre Samsung å selge sine populære modeller av Galaxy-telefonene i det amerikanske markedet. Dessuten vil det kunne gi det koreanske elektronikk-selskapet problemer i rettsaler andre steder i verden.

Konsekvensen kan bli stor for selskapet, som er i ferd med å befeste sin posisjon som markedsleder.

Det er ventet at innledningsforedragene til partene vil starte tirsdag kveld, norsk tid.

    Les også:

Les mer om: