Nå er Teknologihuset åpent

Samlingsstedet for utviklermiljøer kan brukes fritt.

Nå er Teknologihuset åpent
Bygget ligger ganske sentralt til, på Bislett i Oslo Bilde: Thomas Marynowski

I går kveld åpnet Teknologihuset offisielt. Bygget i Pilestredet 56 i Oslo er ment til å være et samlingsted for hele det norske IT-miljøet i Norge, og konseptet er at det skal være fritt, åpent og tilgjengelig for alle som har behov til å utveksle kompetanse.

Huset har to bruksområder, det kan leies av selskaper på dagtid til å holde kurs, konferanser og lignende, og det er deretter gratis å bruke på kveldene. IT-miljøer skal kunne ha en møteplass uansett behov, enten det er snakk om faglige diskusjoner eller mer sosiale anledninger. Det hele er bygget på frivillighet, og stifterne mener at måten vår bransje samarbeider på er unik, både i Norge og kanskje i verden. De som leier huset på dagtid er i hovedsak de 50 partnerne som har vært med å stifte, og disse inntektene drifter den frivillige delen.

Gårdeier Olav Thon klippet snoren.
Gårdeier Olav Thon klippet snoren. Bilde: Thomas Marynowski

En av de tre etasjene er reservert til kurs og møter, en annen har mer uformelle funksjoner, med nyoppussede rom og elegant innredning.

Selve bygget eies av Olav Thon, det har et voldsomt historie med blant annet brannstiftelse, men er i dag fredet og fremstår som en nyoppusset oase midt mellom trikkeskinner, Høgskolen i Oslo og Bislett Bad. Olav Thon har for øvrig veldig sansen for dugnadsånden som i såpass stor grad preger driften av huset.

Frivillighet er nøkkelordet, arrangørene påpeker at i IT-bransjen er det en kultur for å dele, også sine feil, og lære av disse.

- Stortingsrepresentanter må forstå hva næringslivet er, sa Høyres Heidi Nordby Lunde
- Stortingsrepresentanter må forstå hva næringslivet er, sa Høyres Heidi Nordby Lunde Bilde: Thomas Marynowski

Huset har vært uoffisielt i bruk siden i fjor høst, og har allerede hatt over 30 faggrupper på besøk, med over 3500 personer som har fått faglig påfyll. Blant gruppene som støtter og bruker Teknologihuset er javaBin, Oslo Open Data Forum, NUUG, Holder de ord, Friprogsenteret og Oslo Enterprise Seach. Ifølge stifterne har det vært arrangementer nesten hver eneste dag, og det er spesielt mye liv og røre på kveldene.

I tiden fremover planlegges det blant annet å arrangere faste debatter og livestrømming, slik at man kan følge med på aktivitetene på huset selv om man ikke befinner seg fysisk tilstede.

Målet er å dyrke frem kreativitet og innovasjon, på frivillig, non-profit-basis. Det er dette Norge skal leve av etter oljen, ifølge stifterne av Teknologihuset.

– IT-miljøet i Oslo er unikt på verdensbasis ved at vi har en fantastisk åpen delingskultur og dugnadsånd. Det finnes i dag over 40 communities i størrelse alt 5 til 150 person som på frivillig, ubetalt basis jevnlig arrangerer møter og deler åpent og gratis av sine erfaringer og kompetanse med andre interesserte, uavhengig av arbeidsgiver, utdannings- og erfaringsnivå. Denne delingskulturen er noe vi som deltakere i miljøet, våre arbeidsgivarar og det offentlige bør understøtte og kultivere.

– Det at vi samarbeider for å gjøre hverandre gode uten andre motiverende faktorer enn at vi elsker det vi driver med og at vi blir oppglødde og engasjerte av å lære og lære vekk er gull verdt både for den enkeltes markedsverdi, for arbeidsgiverene sin konkurranseevne og for Norges posisjon som en kunnskapsnasjon.

– Det dette miljøet har manglet fram til i dag er et sted å møtes der vi enkelt kan arrangere fagmøter og workshops med de tekniske fasilitetene vi ønsker oss, der vi kan komme og møte resten av miljøet og et hus som vi kan kalle vårt. Det at Teknologihuset nå står her med åpne dører er en mangeårig drøm som oppfylles og vi håper huset kan bidra til en enda større og sterkere flora av IT-communities i Oslo-regionen og at huset kan bli en naturlig møteplass for hele IT-miljøet, sier styreleder Oddbjørn Kvalsund til Digi.no

Mye av huset er lagt opp til trivelig sosialt samvær.
Mye av huset er lagt opp til trivelig sosialt samvær. Bilde: Thomas Marynowski
Shuffleboard-bord er selvsagt på plass.
Shuffleboard-bord er selvsagt på plass. Bilde: Thomas Marynowski
Noen av gruppene som støtter og bruker huset.
Noen av gruppene som støtter og bruker huset. Bilde: Thomas Marynowski
Les mer om: