Nå er tre milliarder på nett

Men FN ønsker kraftig vekst i tallet de kommende årene.

FN og ITU vil at nye 1,5 milliarder mennesker skal komme seg på nett innen 2020.
FN og ITU vil at nye 1,5 milliarder mennesker skal komme seg på nett innen 2020. (Bilde: philipus / Alamy/All Over Press)

Men FN ønsker kraftig vekst i tallet de kommende årene.

Ifølge den internasjonale teleunionen, ITU, en avdeling av FN som jobber med å bedre tilgangen til informasjonsteknologi og utvikler standarder, har den globale internett-befolkningen passert tre milliarder brukere (hele rapporten finnes her).

Det er jevn vekst i nettbruk over hele verden, i løpet av 2014 har antallet brukere økt med 6,6 prosent globalt. Av dette har brukerne i utviklede land vokst med 8,7 prosent, mens i utviklingsland er veksten mindre, på 3,3 prosent. Det er likevel fremdeles en vekst.

Antallet brukere i utviklingsland har doblet seg mellom 2009 og 2014, og to tredjedeler av alle nettbrukere bor i disse landene. Det betyr at stadig flere kommer seg på nett i de voksende markedene.

Det er likevel fortsatt utfordringer. Det er fremdeles 4,3 milliarder mennesker som ikke er på nettet, og 90 prosent av disse bor i utviklingsland.

I de 42 minst tilkoblede landene er det fortsatt dårlig tilgang til nødvendig infrastruktur, spesielt i avsidesliggende rurale områder.

ITU ønsker å få med ytterligere 1,5 milliarder på nett innen år 2020, blant annet ved å bygge ut infrastruktur.

Organisasjonen påpeker også at det nå finnes syv milliarder mobilabonnenter i verden, noe som omtrent tilsvarer antallet mennesker på jorda, men minner om at akkurat dette ikke betyr at alle i verden har et mobilabonnement. Mange brukere har tross alt flere abonnementer, og det er fortsatt 450 millioner mennesker i verden som bor steder der det absolutt ikke finnes mobildekning. Tilgangen vokser imidlertid også på dette området.

Det finnes mange mindre tradisjonelle initiativer for å gi flere brukere tilgang til internett, blant de mest spennende er Googles Project Loon, og det eksisterer også enda mer ambisiøse planer om å levere nett via høytflyvende droner som befinner seg på grensen til verdensrommet.

    Les også:

Til toppen