Nå er tre milliarder på nett

Men FN ønsker kraftig vekst i tallet de kommende årene.

Nå er tre milliarder på nett
FN og ITU vil at nye 1,5 milliarder mennesker skal komme seg på nett innen 2020. Bilde: philipus / Alamy/All Over Press

Ifølge den internasjonale teleunionen, ITU, en avdeling av FN som jobber med å bedre tilgangen til informasjonsteknologi og utvikler standarder, har den globale internett-befolkningen passert tre milliarder brukere (hele rapporten finnes her).

Det er jevn vekst i nettbruk over hele verden, i løpet av 2014 har antallet brukere økt med 6,6 prosent globalt. Av dette har brukerne i utviklede land vokst med 8,7 prosent, mens i utviklingsland er veksten mindre, på 3,3 prosent. Det er likevel fremdeles en vekst.

Antallet brukere i utviklingsland har doblet seg mellom 2009 og 2014, og to tredjedeler av alle nettbrukere bor i disse landene. Det betyr at stadig flere kommer seg på nett i de voksende markedene.

Det er likevel fortsatt utfordringer. Det er fremdeles 4,3 milliarder mennesker som ikke er på nettet, og 90 prosent av disse bor i utviklingsland.

I de 42 minst tilkoblede landene er det fortsatt dårlig tilgang til nødvendig infrastruktur, spesielt i avsidesliggende rurale områder.

ITU ønsker å få med ytterligere 1,5 milliarder på nett innen år 2020, blant annet ved å bygge ut infrastruktur.

Organisasjonen påpeker også at det nå finnes syv milliarder mobilabonnenter i verden, noe som omtrent tilsvarer antallet mennesker på jorda, men minner om at akkurat dette ikke betyr at alle i verden har et mobilabonnement. Mange brukere har tross alt flere abonnementer, og det er fortsatt 450 millioner mennesker i verden som bor steder der det absolutt ikke finnes mobildekning. Tilgangen vokser imidlertid også på dette området.

Det finnes mange mindre tradisjonelle initiativer for å gi flere brukere tilgang til internett, blant de mest spennende er Googles Project Loon, og det eksisterer også enda mer ambisiøse planer om å levere nett via høytflyvende droner som befinner seg på grensen til verdensrommet.

    Les også: