Nå er Valyou lansert

Mobil-betaling fra Telenor er i gang.

Nå er Valyou lansert
Victoria Erngard i Telenor viser frem Valyou. Bilde: Thomas Marynowski

I dag ruller Telenor offisielt sin tjeneste for kontaktløs betaling, altså Valyou.

Over 400 butikker skal være klare til å ta i mot mobilbetaling per i dag, med mellom to og tjue utsalgssteder som blir lagt til ukentlig fremover.

Valyou setter imidlertid en del krav til brukeren: Man må selvsagt være kunde hos Telenor, og skaffe seg et nytt SIM-kort som støtter tjenesten. På banksiden må man være kunde hos DNB. Allerede fra januar åpnes imidlertid tjenesten for kundene til SpareBank 1, Skandiabanken, yA Bank, Fana Sparebank og EnterCard.

Det kreves også imidlertid en Android-telefon, og ikke hvilken som helst heller: Valyou skal fungere på de fleste nyere Samsung Galaxy-modellene, HTC One og One (M8), de nyere Sony Xperia-modellene samt LG G3. For at løsningen skal fungere må en dedikert Valyou-app lastes ned.

Telenor har uten tvil troen på løsningen, som har vært under utvikling lenge, og ble testet av 300 brukere i hele sommer. Målet er også at flere enn Telenor-brukere skal få bruke Valyou. – Vi ønsker å få med oss de andre mobilselskapene slik at alle nordmenn skal kunne bruke denne løsningen i fremtiden, sier Telenor-sjefen Jon Fredrik Baksaas i en pressemelding.

Det er også et mål å få med flest mulig banker til å støtte løsningen på sikt.

Konsjernsjefene i Telenor og DNB samt direktøren i Sparebank 1-gruppen tester ut Valyou.
Konsjernsjefene i Telenor og DNB samt direktøren i Sparebank 1-gruppen tester ut Valyou. Bilde: DNB

Det påpekes at Valyou er raskt og enkelt å bruke, og like sikkert som et bankkort.

Digi.no fikk demonstrert Valyou tidligere i høst, og det er åpenbart at det fungerer, det er også lagt inn sikkerhetsløsninger som sørger for at man ikke kan handle for mer enn 200 kroner om gangen - skal man betale med større beløp må man taste inn en PIN-kode og holde telefonen inntil terminalen to ganger. Det er også mulig å aktivere krav for PIN-kode uansett beløp.

Ikke alle er like begeistret for Valyou - digi.no møtte nylig gründeren Lars Sandtorv, som har startet selskapet Meawallet. Hans konsept er at mobil lommebok bør fungere som nettopp det - en lommebok, og dermed tilby mye mer enn bare betaling. Ifølge Sandtorv er Telenors løsning for begrenset og har ikke livets rett.

Apples Apple Pay har også fått svært mye omtale i det siste, men er foreløpig bare lansert i USA, og det er ikke avklart når det kommer til Europa og Norge.

I Norge er det for øvrig Bodø som har satset tyngst på kontaktløs betaling, der det nå er oppimot 90 butikker, kafeer, restauranter og utesteder som er klargjort for mobile løsninger med NFC.

    Les også: