Nå faller til og med Microsoft

For første gang opplever selskapet svikt i omsetningen. Windows er ned hele 16 prosent.

Nå faller til og med Microsoft

For første gang opplever selskapet svikt i omsetningen. Windows er ned hele 16 prosent.

Microsoft kunngjorde i går sine tall for kvartalet fram til 31. mars, regnskapsårets tredje.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor er omsetningen redusert med 6 prosent til 13,65 milliarder dollar. Omsetningen er en halv milliard dollar lavere enn analytikerne hadde ventet.

Resultatet før skatt er redusert med 19 prosent til 4,05 milliarder dollar. Nettoresultatet er 2,98 milliarder dollar, 32 prosent lavere enn for ett år siden.

Microsoft har aldri før opplevd at omsetningen faller på årsbasis.

Microsoft er organisert i fem avdelinger, for henholdsvis Windows-klienten («Client»), serverprogramvare og utviklingsverktøy («Server and Tools»), Internett-tjenester («Online Services»), Office med Exchange og andre kontorapplikasjoner («Business Division»), og spill med mer («Entertainment and Devices»).

Av disse er det bare avdelingen for servere og verktøy som øker sin omsetning, med 7 prosent til 3,47 milliarder dollar.

For Windows-klienten er svikten hele 16 prosent, til 3,40 milliarder dollar.

I Office-avdelingen falt omsetningen med 5 prosent til 4,51 milliarder dollar.

Spill-avdelingen opplevde et fall på 2 prosent, til 1,57 milliarder dollar, mens tilbakegangen for nettsatsingen var 14 prosent, til 0,72 milliarder dollar. Driftsunderskuddet til nett-avdelingen er doblet fra i fjor, til 575 millioner dollar. Microsoft har store problemer med å hevde seg mot konkurrenter som Google, men fortsetter likevel å øke bemanningen i denne avdelingen, viser regnskapet.

Microsoft viser til den generelle nedgangen i det globale pc-salget, som ifølge Gartner var på 6,5 prosent i kalenderårets første kvartal.

Finansdirektør Chris Liddell understreket at resten av kalenderåret vil være «svært utfordrende».

Microsoft-aksjen steg med 3,7 prosent da tallene ble kjent, til 19,61 dollar.

Investorene hadde antakelig ventet verre utsikter, og kan ha latt seg berolige av Microsofts innsats for å kutte kostnader. Nedbemanningen på 5000 årsverk i mars-kvartalet er regnskapsført med en utgift på 290 millioner dollar.

Microsofts COO («Chief Operating Officer») Kevin Turner sa at han ser fram til regnskapsåret 2009–2010, som begynner 1. juli. Da kommer en rekke nye produkter som han tror vil få omsetningen til å vokse igjen, blant dem Windows 7, Office 2010, Windows Server R2 og en ny Windows Mobile.

    Les også:

Til toppen