Nå får Hangouts SMS-støtte

Google har avduket en mengde nyheter i stadig voksende Google+.

Nå får Hangouts SMS-støtte
Hangouts-appen til Android og iOS får snart støtte for sending og mottak av SMS. Bilde: Google

Det er ikke lenger så ofte at Google slår på stortromma når selskapet lanserer ny funksjonalitet i Google+. Til vanlig satser selskapet på mer eller mindre kontinuerlig oppdatering. Ifølge Vic Gundotra, teknologidirektør i Google og sjef for Google+, fortalte at tjenesten har blitt oppdatert med ny funksjonalitet 20 ganger de siste fire månedene.

Men gårsdagens nyhetsdryss var betydelig større, med lanseringen i alt 18 nye eller oppdaterte funksjoner.

Gårsdagens arrangement ble overført som livesending via YouTube. Arrangementet ble nesten av halvtime forsinket på grunn av strømbrudd i lagerhallen som Google for anledningen hadde innredet som et galleri, hvor mange av bildene som deles på Google+ ble utstilt. Minst 20 000 fulgte sendingen.

Google+ ble avduket sommeren 2011 og åpnet for alle i september samme år. Nå har tjenesten 540 millioner aktive brukere i måneden. Nøyaktig hva Google legger i dette, er litt uklart. Google+ er navet som forener temmelig mange av Googles øvrige tjenester, så man kan godt være aktiv bruker av Google+ selv om man ikke har skrevet noe som helst i strømmen. Det holder nok at man for eksempel har på automatisk opplasting av bildene man tar med Android-enheten.

Vic Gundotra er ansvarlig for Google+-tjenesten til Google.
Vic Gundotra er ansvarlig for Google+-tjenesten til Google. Bilde: Google

Men ifølge Gundotra er 300 millioner brukere faktisk aktive i strømmen, enten de deler innleggene offentlig, i én eller flere kretser, eller bare med enkeltkontakter.

Noe av det første Gundotra kunngjorde i går, var å bekrefte at det nå blir mulig å sende og motta SMS-er via Hangouts, Googles tjeneste for lynmeldinger og videosamtaler. Hangouts får dermed funksjonalitet som kan minne veldig om det man finner i Apples iMessages. Den viktigste forskjellen er trolig at Hangouts er tilgjengelig for flere plattformer.

Ifølge Gundotra er det likevel ikke dette som har vært den mest etterlyste funksjonen. Det er derimot muligheten til enkelt å oppgi posisjonen sin med samtalepartneren.

– Folk spør hele tiden «hvor er du?». Nå kan du dele posisjonen din med ett klikk, sa han.

Nytt er det også at HD-video i Hangouts nå er standard på tvers av alle enheter og brukere. Dessuten er Auto Awesome-funksjonen som er kjent fra fotofunksjonaliteten i Google+ nå også fått videostøtte. Det vil si at den kan forbedre videobildene i sanntid under videosamtaler. Det er også mulig for brukeren å gjøre egne tilpasninger.

Hangouts On Air er kringkastingsutgaven av Hangouts, som blant annet har blitt benyttet av president Barack Obama til å nå ut til et stort publikum. Brukerne av denne skal nå få ny funksjonalitet knyttet til planlegging, promotering og administrasjon. Det sistnevnte innebærer blant annet at man fra sentralt hold kan dempe lyden fra mikrofonen til hver enkelt deltaker.

Hangouts On Air har fått bedre adminstrasjonsmuligheter under sendingen.
Hangouts On Air har fått bedre adminstrasjonsmuligheter under sendingen. Bilde: Google

I går åpnet Google også for at flere skal kunne få en enklere adresse til sin Google+-profil. Google kaller dette for egendefinert adresse, men i utgangspunktet velger selskapet adressen for deg. Har man et litt uvanlig navn, kan dette brukes. Da får man en adresse med struktur omtrent som dette: «https://plus.google.com/+FornavnEtternavn».

For å kunne få en slik adresse, må visse betingelser oppfylles. Man må følges av ti eller flere personer, kontoen må være minst 30 dager gammel og den må inneholde et profilbilde. Brukerne skal i disse dager bli varslet om denne muligheten, både i Google+ og per e-post, dersom betingelsene er oppfylt.

Fotografier

Helt fra begynnelsen av har fotografer, både profesjonelle og amatører, omfavnet Google+. Derfor har Google lagt stor vekt på å utvide fotofunksjonaliteten i tjenesten, for å gjøre den enda mer attraktiv til slik bruk. Per i dag lastes det opp 1,5 milliarder bilder i tjenesten hver uke.

Gundotra sa i går samtidig som at fotografier for mange er blant de viktigste tingene man har i livet, er det likevel for krevende både å organisere og redigere bildene.

– Man trenger i grunnen en ferie etter ferien bare for å ordne i fotografiene man har tatt, sa han. Årsaken er at man ikke lenger begrenset til filmruller med 24 eller 36 bilder. I stedet tar man kanskje hundrevis av bilder hver dag.

Google har massevis av ledig regnekraft som skal kunne hjelpe fotografer med å løse noen av disse utfordringene. Dette ved å gjøre mest mulig automatisk. Allerede under Google I/O i våres ble en del av denne funksjonaliteten lansert, blant annet å finne fram til høydepunktene i en samling med fotografier som er lastet opp i Google+, hvor bildene lagres med full størrelse. Nå har denne funksjonen blitt forbedret.

Google+ indekserer bildene også etter motiv. Blant annet kan tjenesten kjenne igjen kjente steder, objekter og handlinger. Det skal for eksempel være mulig å søke etter «kiss» og få vist fotografier som gjengir denne handlingen, uten at bildene har blitt manuelt tagget. Google skal nå ha lagt til omkring tusen nye ord som man kan søke etter, enten alene eller kombinert med brukerens egne tagger.

Redigering

Google+ har etter hvert fått ganske avanserte funksjonalitet for redigering av bilder direkte i tjenesten. Men Google tilbyr også to andre løsninger for brukere som er villige til å bruke mer tid på å gi fotografiene det lille ekstra. Dette er Snapseed for Android og iOS, og Nik Collection for Windows og Mac. Den sistnevnte koster 149 dollar. Begge produktene stammer fra Nik Software, som Google kjøpte i fjor.

Snapseed skal nå ha fått en egen HDR-lignende funksjon (High-Dynamic-Range) som skal benytte en annen og, ifølge Gundotra, bedre tilnærming enn det som er vanlig med slike løsninger som etterligner ekte HDR. HDR Scale, som funksjonen i Snapseed heter, skal uansett gi mer dramatiske og levende bilder. Men det som så mye annet, det kan overdrives.

HDR Scape-funksjonen i Snapseed skal automatisk kunne gjøre bilder mer spennende.
HDR Scape-funksjonen i Snapseed skal automatisk kunne gjøre bilder mer spennende. Bilde: Google

Nik Collection skal ha blitt utvidet med filtersettet Analog Efex Pro, som gjør det mulig å utstyre fotografiene med egenskaper hentet fra klassiske kameraer, film og objektiver.

Dersom man tar en serie med bilder med omtrent samme motiv og laster dem opp i Google+, vil Google automatisk sette bildene sammen til en animasjon. Nå har selskapet bygget videre på dette. Dersom kameraet pekes i samme retning under alle bildene, settes alle bildene sammen til ett enste hvor man jeg se bevegelsene til objekter som beveger under fotograferingen.

En annen mulig som nå er tilgjengelig, kalles for Auto Awesome Eraser. Denne fjerner automatisk alle objekter som beveger seg i bildesekvensen, slik at kun motivet som står stillet kommer med.

Begge deler demonstreres i dette blogginnlegget.

Som nevnt har Google begynt å tilby Auto Awesome også for video. En nyhet i den forbindelse heter Auto Awesome Movies. Dersom man laster opp en samling med videoopptak, eventuelt også fotografier, vil Google+ lage nå sette sammen alt dette, sammen med utvalgt musikk, til en ferdig redigert video. Brukeren kan deretter gå inn og justere resultatet, for eksempel hva som skal være lengden på videoen.

Noe av den nye funksjonaliteten avhenger av Android 4.3 eller nyere. Men det aller meste skal bli tilgjengelig for alle i løpet av uken.

    Les også: