UTVIKLING

Nå får IE9 hundre poeng i Acid3-testen

Men det skyldes ikke nye forbedringer i nettleseren.

Alle de vanligste nettleserne, også Internet Explorer 9, greier nå 100 av 100 mulige poeng i Acid3-testen.
Alle de vanligste nettleserne, også Internet Explorer 9, greier nå 100 av 100 mulige poeng i Acid3-testen.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. sep. 2011 - 10:12

Acid-testene til Web Standards Project (WaSP) har i en årrekke framstått som en drivkraft for nettleserleverandørene til å tilby støtte for nyere webstandarder i sine respektive produkter.

Nå er det ikke slik at full poengsum i Acid-testene betyr komplett støtte for de benyttede standardene. Det holder å støtte akkurat de delene av standardene som benyttes av testene. Likevel er få i tvil om at testene har bidratt til den utbredte støtten for webstandarder som preger dagens nettlesere.

Den nyeste testen, Acid3, kom våren 2008. Mens Opera og WebKit-baserte Chrome og Safari lenge har greid 100 poeng i testen, har både Firefox og Internet Explorer til nå bare oppnådd henholdsvis 97 og 95 av 100 oppnåelige poeng.

I helgen kunngjorde Googles Ian Hickson og Operas Håkon Wium Lie at Acid3-testen har blitt oppdatert, noe som har ført til at flere nettlesere greier å oppnå 100 av 100 mulige poeng i testen.

Hickson, som tidligere var ansatt i Opera, er redaktør for HTML5-spesifikasjonen og er hovedpersonen bak både Acid2- og Acid3-testene. Wium Lie lagde på 1990-tallet CSS (Cascading Style Sheets) sammen med Bert Bos.

Hovedårsaken til at testen har blitt oppdatert, er at en deler av testen er basert på teknologier hvor spesifikasjonen fortsatt kan bli endret. Derfor har deler av testen nå blitt kommentert ut.

Blant det som er blitt fjernet er SVG Fonts og SVG SMIL-animasjon.

– Vi håper at dette vil føre til at spesifikasjonene endres på den måten som er best for weben, i stedet for å innskrenke endringene til bare å være ting som tilfeldigvis passet med det Acid3 testet, skriver Hickson.

Det tydeligste resultatet av endringen er at både Firefox 6 og Internet Explorer 9 nå greier 100 av 100 mulige poeng. I hvert fall når alle nettleserutvidelser er deaktivert.

Nå er det ikke tilstrekkelig å oppnå hundre poeng for å bestå testen. Testen består også av en animasjon som både skal avspilles jevnt, og en resultatside som skal vises korrekt. Alle de fem vanligste pc-nettleserne greier å vise resultatsiden korrekt, men det kan diskuteres hvorvidt avspillingen av animasjonen alltid er like jevn.

Spørsmålet en del nå stiller, er om det er på tide å lage en fjerde utgave av Acid-testen, enten for å teste enda flere relativt ferske teknologier, eller for å gå grundigere til verks med blant annet teknologiene som Acid3 fokuserer på.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.