Nå får japanerne 384 kb/s på mobilen

Mandag er premieredagen for den første kommersielle UMTS-tjenesten i verden. Det japanske mobilselskapet DoCoMo har siden i mai kjørt med 4.000 testkunder. Nå koster det penger, men så får du da også opptil 384 kb/s i mobilnettet.

Den rolige verdenspremieren er forbeholdt folk i Tokyo sentrum som har klart å skaffe seg sin egen mobilterminal. DoCoMo har siden den planlagte lanseringen 1. mai invitert og fått 4.000 testkunder til sitt nye mobilnett med ulike slags terminaler. Selv om hovedvekten er lagt på taletjenester har det også vært tilgjengelig terminaler som overfører levende bilder og med innebygd kamera. Prisen på terminalene ligger imidlertid i absolutt øvre prissjikt.

DoCoMo kaller sin UMTS-tjeneste for FOMA (freedom of mobile multimedia access). Selskapet beregner at en skal kunne skaffe seg 150.000 kunder i løpet av mars neste år og 6 millioner i løpet av tre år. Fram til mars blir tjeneste introdusert i markedet til langt lavere priser enn normalt. Blant annet et ubegrenset antall samtaler for 1.000 yen eller under 100 kroner, med en fast månedsavgift på fra 3.900 yen, cirka 300 kroner, melder DoCoMo.

Mobiltjenestene varierer, men de dyreste gir kundene nedstrøms hastigheter på opptil 384 kb/s.

Investeringene i det nye mobilnettet er enorme. Selskapet selv forventer ikke fortjeneste før regnskapsåret 2004-1005. Investeringene de neste tre årene beregner selskapet til 75 milliarder kroner.

Den første delen av nettet bygges innenfor en radius på 30 kilometer utenfor Tokyo sentrum. I desember får byer som Kansai og Tokai forbindelsen, mens de fleste større byene skal få dekning i løpet av våren 2002. Da kommer også tobåndstjenester å lanseres, som knytter det nye mobilnettet med det gamle, i en og samme mobiltelefon.

Til toppen