Nå får Myanmar «summetone» av Telenor

Ruller ut lynraskt. Simkort vil koste 10 kroner.

Nå får Myanmar «summetone» av Telenor
Drøyt 51 millioner innbyggere bor i Myanmar. Telenor gjennomførte den første testen av mobilnettet i april, nå går startskuddet for kundene. Bilde: Telenor / remiks av digi.no

Lørdag blir en merkedag for Telenor. Da åpner deres flunkende nye mobilnettverk i Myanmar, melder selskapet.

Først ut er Mandalay, en populær turistdestinasjon og landets nest største by med rundt én million innbyggere.

Der skal mobiltjenestene med GSM og 3G-dekning være tilgjengelig ved 1.500 butikker fra i morgen. I løpet av kort tid skal også hovedstaden Nay Pyi Taw og storbyen Yangon knyttes opp, før utrullingen fortsetter øvrige steder i det folkerike landet.

Samlet bor det nær ni millioner i disse tre byene. Telenor oppgir at de innen få uker vil åpne for salg av tjenestene ved mer enn 12.000 forhandlere.

Denne «blitz»-utrullingen er del av telegigantens velprøvde massemarkedsstrategi og distribusjonsmodell. Lokalt har Telenor nå 400 ansatte i Myanmar. Det oppgis at 80 prosent av dem er myanmarske.

Landet i Østen er kjent for sin unike kulturarv og gullkledde pagoder. Staten som før het Burma var inntil for få år siden hermetisk lukket for omverden og styrt av en millitærjunta.

– Vi opplever det som svært meningsfylt å kunne bidra til den raske utviklingen av landet. Det gjør vi ved å sikre befolkningen tilgang grunnleggende infrastruktur som danner grunnlag for nye vekstområder for Myanmar. Telenor vil tilby produkter og tjenester som kan inkludere alle i landets digitale fremtid, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

For å lykkes i konkurransen og nå ut i massemarkedet skal Telenor selge simkort som vil koste 1500 myanmarske kyat, litt under 10 norske kroner stykket. De vil selge både abonnement og ladekort. Prisen for en samtale blir 25 kyat tilsvarende 16 øre per minutt.

9 millioner færre

Myanmar har 51,4 millioner innbyggere, ifølge en fersk folketelling. Det er langt færre enn de 60 millioner menneskene som Telenor har operert med da de planla å investere der, skrev Dagens Næringsliv nylig.

Konkurrenten har forsprang

Telenor får hard konkurranse fra den andre heleide utenlandske mobiloperatøren som har vunnet lisens i landet. Ooredoo fra Qatar startet ifølge NTB sin drift i de tre største byene i august, og har allerede sikret seg én million kunder.

    Les også: