802.11ac Wave 2

Nå får sertifisert Wi-Fi en solid fartsøkning

Innfører neste fase av 802.11ac-teknologien.

Det nye sertitifseringsprogrammet til Wi-Fi Alliance åpner for raskere, trådløs dataoverføring mellom enheter fra ulike leverandører. Ruten på bildet, en Asus RT-AC88U, er svært rask. Men i alle fall foreløpig er den ikke sertifisert i henhold til Wi-Fi Certified ac wave 2.
Det nye sertitifseringsprogrammet til Wi-Fi Alliance åpner for raskere, trådløs dataoverføring mellom enheter fra ulike leverandører. Ruten på bildet, en Asus RT-AC88U, er svært rask. Men i alle fall foreløpig er den ikke sertifisert i henhold til Wi-Fi Certified ac wave 2. (Bilde: Asus)

Innfører neste fase av 802.11ac-teknologien.

I går kunngjorde Wi-Fi Alliance at alliansen nå skal utvide sertifiseringsordningen Wi-Fi Certified ac til å inkludere å inkludere funksjonalitet som er en del av det som kalles for «wave 2» av IEEEs 802.11ac-standard. Dette er en utvidelse av dagens «wave 1», og fordelene ser ut til å være betydelige. 

Flere på en gang

Ikke minst gjelder dette i de tilfeller hvor mange enheter er koblet til det samme Wi-Fi-aksesspunktet på en gang. Med den nye «bølgen» introduseres nemlig MU-MIMO (Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output). 

Nettverk med MU-MIMO kan ifølge Wi-Fi Alliance «multitaske» ved å sende data til flere enheter på en gang, i stedet for å sende til én om gangen. Dette skal gi bedre nettverkseffektivitet og gjennomstrømning, selv om svitsjingen skjer så raskt at den i liten grad er merkbar for brukerne.

Samtidig økes den maksimale kanalbåndbredden fra 80 MHz til 160 MHz. Ifølge Wi-Fi Alliance kan dette potensielt føre til en dobling av overføringshastighetene. 

Fra tre til fire

Dessuten blir antallet spatiale strømmer som støttes økt fra tre til fire. Dette gjelder riktignok bare sertifiseringsprogrammet. Selve IEEEs 802.11ac-teknologien støtter opptil åtte slike strømmer.

Sertifiseringen oppmuntrer også til enhetsstøtte for et større antall tilgjengelige kanaler i 5 GHz-området, for å redusere faren for interferens og metning ved at overlappende nettverk kanskje i mindre grad bruker de samme kanalene. 

Enheten som tar i bruk alle disse forbedringene vil ifølge Wi-Fi Alliance kunne opptil tre ganger så høye overføringshastigheter som enheter med Wi-Fi Certified ac wave 1. 

Ikke lenger leverandøravhengig

Alliansen oppgir ikke noen konkrete tall for dette, men med wave 1 skal det ha vært mulig å oppnå 433,3 megabit per sekund per spatialstrøm. Med doblet kanalbåndbredde økes dette til 866,6 megabit per sekund per spatialstrøm.

Det finnes allerede trådløse nettverksrutere og adaptere som støtter høyere hastigheter enn Wi-Fi Certified ac wave 1. Noen av disse tar i bruk noen av de samme tilnærmingene som nå er en del av Wi-Fi Certified ac wave 2, men uten noen garanti om at forbedringene også vil kunne utnyttes av Wi-Fi Certified ac wave 2-sertifisert utstyr fra andre leverandører. 

Noen få produkter har allerede vært gjennom den nye sertifiseringsprosessen. Samtlige ble godkjent i forrige uke. En oversikt finnes her.

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen