Nå får svenskene kjøpe vin på nett

I slutten av måneden begynner Systembolaget å selge øl, vin og sprit over Internett. I Norge må vi vente på at Vinmonopolet legger om nettstedet sitt og fjerner bilder av sprit- og vinflasker før de i det hele tatt får legge ut pollisten på nettet. Det skjer på nyåret en gang.

Svenske Computerworld melder i dag at svenskenes vinmonopol, Systembolaget, holder på å utvikle en nettbutikk som skal åpne i slutten av måneden. Der skal det bli mulig å bestille øl, vin og sprit mellom klokken 06:00 og 24:00 alle dager, for senere å hente ut varene i ett av 14 polutsalg i Stockholm.

Kundene skal kunne betale med kredittkort eller via nettbankene MeritaNordbanken og Föreningssparbanken. Bestillingene kan hentes i spesielle "utleveringskasser" på polutsalgene i løpet av vanlig åpningstid.

Dette er foreløpig kun et forsøksprosjekt, og er planlagt å pågå frem til mai neste år. Lennart Agén, som er Systembolagets informasjonssjef, sier til Computerworld.se at han regner med at nettbutikken kommer til å videreutvikles og at tilbudet fortsetter.

Poenget med nettbutikken er, ifølge Agén, at kundene kan bestille når det passer dem, og at vareutvalget blir større enn i et vanlig polutsalg. Han understreker at den store gevinsten vil komme når man kan hente bestilte varer utenfor de store byene.

Hjemkjøring av polvarer har også vært diskutert, men problemet her er alderskontroll eller spørsmål om hva utkjørerne skulle gjøre dersom de skal levere øl og vin til en gjeng med berusede ungdommer på fest.

I Norge derimot, er vi ikke kommet så langt ennå. Det var meningen at Vinmonopolet omsider skulle få lansere sine nettsider da de var klare i slutten av august. Men Sosial- og helsedepartementet satte ned foten da de fant ut at det var brudd på reklameforskriftene å vise bilder av vinflasker på polets nettsider.

Les mer om dette her: Sprit-filter på Internett?

Her kan du lese om noen av planene polet hadde før de ble stoppet av regelverket: Vin på nettet tidligst til høsten.

Sosial- og helsedepartementet har også sine horn i siden til Apéritif, som i lang tid har publisert både pollisten, bilder av vinflasker, og omtale av de ulike vinene på sine nettsider. Men dette klassifiseres som redaksjonell omtale, og er dermed lov. Mer om dette kan du lese her: Redaksjonell omtale av alkohol er lov.

Polet jobber nå med flere aspekter sånn rent internettmessig. Den første - versjon 1.0 - er ikke klar på grunn av departementets nye regelverk.

Marit Mosnesset, som er informasjonskonsulent ved Vinmonopolet, forteller at denne nettløsningen, som skal være en kommunikasjons/informasjonskanal, ikke blir lansert før på nyåret.

- Kombinasjon av informasjon om mat og drikke blir det i hvert fall ikke, sier Mosnesset til digitoday.no. - Men vi ser på hvordan vi kan lage et best mulig tilbud til brukerne og samtidig holde oss innenfor regelverket.

Polet jobber også med en e-handelsløsning som ligner på den svenskene nå lanserer, men denne ligger et stykke frem i tid. Mosnesset opplyser at polet vil sørge for å ha logistikken i orden først.

Til toppen