TELEKOM

Nå finnes det 500 000 norske domener

Stor milepæl for Norid.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. jan. 2011 - 09:04

Antallet registrerte domenenavn hos Uninett Norid passerte i går for første gang 500 000. Da registrerte Linge Holding AS domenenavnet linge-compagniet.no, som gir assosiasjoner til en kjent norsk militæravdeling under andre verdenskrig.

Men det gjenspeiler også firmanavnet og etternavnet til eieren, Arnfinn E. Linge.

Ifølge en pressemelding fra Norid valge Linge Holding å registrere domenenavnet for å signalisere at firmaet er norsk og opererer i det norske markedet.

- Et .no-domene gir et mer seriøst inntrykk utad, og jeg opplever at det er færre problemer med .no-domener enn med tilsvarende under .com, sier Arnfinn E. Linge.

Hilde M. Thunem leder Uninett Norid AS. <i>Bilde: Norid</i>
Hilde M. Thunem leder Uninett Norid AS. Bilde: Norid

- Internett er i stadig utvikling, og styrken til et domenenavn er at det gir brukeren noe varig han kan knytte tjenestene sine til. Vi kan si at domenenavnet representerer abonnentens identitet på Internett. I tillegg brukes det som identitet i reklame, på visittkort og som varemerke, sier daglig leder i Uninett Norid, Hilde M. Thunem, i pressemeldingen.

Etter en forsiktig start, hvor Norge først passerte tusen domenenavn i 1995, har kurven steget brått. 10 000 domenenavn ble nådd i 1997, 100 000 domenenavn ble nådd i 2001. I september 2008 var antallet registrering 400 000. De neste 100 000 har ble altså nådd i løpet av drøyt to år.

Ifølge Norid er .no blant de toppdomene i Europa som har flest domener per innbygger. Dette til tross for at reglene for å få norsk domenenavn er forholdsvis strenge. Blant annet er det kun organisasjoner som kan registrere domenenavn. Før 2001 kunne hver organisasjon kun registrere ett domenenavn, mens antallet i dag er 20. Denne begrensningen førte til at mange selskaper opprettet sovende datterselskaper kun for å kunne registrere flere norske domenenavn.

Som tallene viser er det fortsatt sterk vekst i antallet domenenavn som registreres av bedrifter og andre profesjonelle brukere. Mellom november 2008 og oktober 2009 ble 92,8 prosent av alle domenenavnene fornyet.

– I tillegg ser vi nå på aktuelle domeneløsninger for privatpersoner. I mylderet av plattformer og sosiale medier, kan et domenenavn være nyttig som et knutepunkt som peker til de ulike tjenestene folk bruker, sier Thunem.

Videoen nederst i saken er utgitt av Norid og viser hvordan domenesystemet (DNS) virker.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.