JUSS OG SAMFUNN

Nå fjerner Instagram emneknagger med feilinformasjon om vaksiner

Vil bruke maskinlæring til å finne hvilke emneknagger det oppstår mest feilinformasjon under.

Instagram fjerner emneknagger som returnerer feilinformasjon om vaksiner etter økning i tilfeller av meslinger i USA og press mot flere sosiale medier.
Instagram fjerner emneknagger som returnerer feilinformasjon om vaksiner etter økning i tilfeller av meslinger i USA og press mot flere sosiale medier. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
10. mai 2019 - 15:58

Instagram skal begynne å fjerne søkeresultater fra emneknagger som konsekvent returnerer feilaktig informasjon om vaksiner.

Dette opplyser selskapet under et pressearrangement i San Francisco torsdag, ifølge flere amerikanske medier.

– Hvis emneknaggen er «#vaccines1234», og inneholder en høy andel av kjent feilinformasjon om vaksiner, vil vi blokkere den emneknaggen helt, eksemplifiserte selskapets sjef for offentlig politikk, Karina Newton ifølge The Verge.

Selskapet opplyser at «Kjent feilinformasjon om vaksiner» refererer informasjon som er definert som feil av Verdens helseorganisasjon, Senter for Sykdomskontroll og lignende organisasjoner.

Pop-up med lenker til god informasjon

Instagram vil gjennomgå innlegg som blir fjernet i tråd med retningslinjene for feilinformasjon, og bruke maskinlæring for å forstå hvilke emneknagger disse innleggene er knyttet til. Hvis en emneknagg har en høy andel av feilinformasjon, vil den bli blokkert. Ifølge The Verge ville ikke Instagram spesifisere hvor høy andelen må være, og begrunnet dette med at det kunne motivere noen til å prøve å lure systemet.

Instagram planlegger også å introdusere en popup-melding for folk som søker etter vaksineinformasjon, som lenker dem til informasjon av bedre kvalitet om temaet.

Newton påpekte at fjerningen fortsatt er på et tidlig stadium, og at man derfor vil kunne finne antivaksine-propaganda på Instagram en stund til.

Kan be om å få fjernede innlegg gjenopprettet

Instagram har også annonsert at de vil lage et verktøy som gir brukere som får fjernet sine innlegg muligheten til å reversere moderatorens beslutninger. Verktøyet lar brukerne be om en begrunnelse for beslutningen, sender deretter innlegget til en annen moderator som kan velge å gjenopprette innlegget.

Selskapet opplyser at verktøyet nå er under testing for innlegg med nakenhet, og vil bli tilgjengelig for andre typer innholdet i de kommende månedene.

Ifølge eksperter kan feilinformasjon om vaksiner som sprer seg på nettet føre til at folk ikke blir vaksinert, og dermed gjøre dem mottakelige for potensielt dødelige sykdommer som meslinger. Hittil i år er 764 tilfeller av meslinger rapportert i USA.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.