Nå fungerer Flash til iPad og iPhone

Spilles av rett i nettleseren uten plugin. Men løsningen er treg.

Nå fungerer Flash til iPad og iPhone

Spilles av rett i nettleseren uten plugin. Men løsningen er treg.

Apple har som kjent bannlyst Adobes Flash-format på sine mobile enheter. Toppsjef Steve Jobs hevder det skyldes at formatet er utdatert. Han mener teknologien har hatt sin tid, men nå bør erstattes av HTML5.

Det har falt mange tungt for brystet, både utviklere og brukere som ønsker Flash, og selvsagt Adobe selv.

Flash kan likevel spilles av på både iPhone og iPad. Det sørger et nytt verktøy fra mobilannonseselskapet RevShock for.

Selskapet har laget en avspiller kalt Smokescreen («røykteppe»), som benytter JavaScript og HTML5. Verktøyet kjører rett i nettleseren, og krever ingen programtillegg (plugin).

I et blogginnlegg forklarer Simon Willison fra RevShock hvordan dette fungerer.

- Smokescreen leser SWF-binærfiler [flash], unzipper dem med JavaScript, henter ut bilder og inkluderte lydfiler og stifter det hele sammen som animerte SVG-filer. Verktøyet implementerer til og med sin egen kodetolker for ActionScript.

Willison medgir at hensikten med prosjektet er å sørge for at det blir mulig å spille av Flash-baserte annonser, spesifikt på iPad og iPhone.

Selskapet har lagt ut en rekke demonstrasjoner som viser hvordan det hele fungerer i praksis. Løsningen fungerer foreløpig ikke i Internet Explorer, men støttes av de nyeste versjonene av Firefox, Chrome, Safari (inkludert mobilutgaven). I tillegg skal det «nesten» fungere i nyeste Opera.

Løsningen er foreløpig begrenset til enkle animasjoner, og er relativt tung. Smokescreen består nemlig av et JavaScript-bibliotek som klokker inn på hele 175 kilobytes og 8.000 kodelinjer.

- Min eneste bekymring er ytelsen. [størrelsen på biblioteket] kan medføre ytelsesproblemer på mindre kraftige mobile enheter, skriver Simon Willison.

I løpet av et par ukers tid lover imidlertid RevShock å utgi kildekoden under en fri programvare-lisens. Det blir spennende å se hvilke forbedringer det kan medføre.

    Les også:

Til toppen