BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå fungerer Netflix plugin-fritt i Firefox

Også i ny 64 bit-versjon for Windows.

Mozilla bidrar nå til å gjøre weben mindre avhengig av plugin-teknologier.
Mozilla bidrar nå til å gjøre weben mindre avhengig av plugin-teknologier. Bilde: Mozilla
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 2015 - 09:22

Mozilla kom denne uken med en 64 bit-utgave av Firefox for Windows, mange år etter at 64 bits prosessorer og Windows-utgaver ble utbredt.

64 bit-utgaven skal ha noe bedre ytelse enn 32 bit-utgaven, men den vesentligste forskjellen er at mange av dagens plugin-baserte plugins ikke vil fungere, siden de fleste er beregnet for 32 bit-nettlesere.

Dette er trolig også årsaken til at Mozilla har ventet med å komme med en offisiell 64 bit-utgave for Windows. Planene om en slik utgave ble kunngjort allerede i 2010, men prosjektet har nedlagt og gjenopptatt minst én gang siden da.

Nå planlegger Mozilla å gjøre som Google og Microsoft, nemlig helt å fjerne støtten for tradisjonelle, NPAPI-baserte nettleserplugins. Endelig slutt på dette vil trolig være ved utgangen av 2016. Dermed vil begrenset pluginstøtte i 64 bit-utgaven få begrenset betydning.

Netflix

En innholdsleverandør som er forberedt på at tiden i praksis er over for tradisjonelle nettleserplugins, er Netflix. Selskapet kunngjorde denne uken at strømmetjenesten nå, fra og med Firefox 43, kan brukes uten at noen plugin behøves.

Den nye løsningen er basert på HTML5-video, kombinert med Adobes Primetime Content Decryption Module (CDM), som kjøres inne i den åpen kildekode-basert CDM-sandkassen til Firefox. Ifølge Mozilla skal dette gi bedre sikkerhet enn den NPAPI-baserte løsningen.

Foreløpig gjelder dette bare i Windows, og bare Windows Vista og nyere. Adobe opplyser at en tilsvarende løsning til Mac og Linux trolig vil komme i løpet av noen måneder.

Adobe regner med at også andre kunder enn Netflix vil ta i bruk denne løsningen, som har blitt utviklet i samarbeid med nettopp Netflix og Mozilla, i nær framtid. Det er også ventet at Primetime CDM vil bli tilgjengelig for andre plattformer enn Firefox i framtiden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.