JUSS OG SAMFUNN

Nå går de løs på Surface

Kina slakter Microsofts vilkår.

Microsoft og nettbrettet Surface får nå kritikk i Kina for garantitiden kinesiske forbrukere tilbys. Nylig var det Apple som fikk unngjelde i landets mektige statskontrollerte medier.
Microsoft og nettbrettet Surface får nå kritikk i Kina for garantitiden kinesiske forbrukere tilbys. Nylig var det Apple som fikk unngjelde i landets mektige statskontrollerte medier. Bilde: Per Ervland
10. apr. 2013 - 09:11

Myndighetene i Beijing viser muskler. Den siste tiden har Kina rettet kraftige skyts mot flere utenlandske IT-giganter via landets statskontrollerte medier.

Sa unnskyld

Apples toppsjef Tim Cook ba nylig sårt om unnskyldning, etter tvilsomme påstander om at de diskriminerte kinesere med dårligere garantivilkår enn i andre land.

Det som ifølge amerikanske observatører fremsto som en svertekampanje i kommunistpartiets radio- og aviskanaler kan tolkes som et innslag av kinesisk proteksjonisme.

Enden på visa ble at Apple valgte å tilby bedre produktgaranti for blant annet iPhone og iPad i Kina enn de gjør i noe annet land i verden, inkludert hjemlandet USA.

Nå kan Microsoft være blinket ut som neste målskive.

China National Radio rettet mandag søkelyset på garantitiden til nettbrettet Surface Pro, melder Bloomberg.

Microsoft ble kritisert for ikke å tilby tilstrekkelig produktgaranti med 12 måneder på interne komponenter og enheten som helhet, mens kinesiske forbrukerlover krever to år.

Isolert høres ikke dette urimelig ut, men mange kinesiske leverandører hevdes å selv tilby langt dårligere vilkår.

Kritikken mot Microsoft kan potensielt være urovekkende, mener Doug Young. Han er forfatter av boka «How the Media Dictates Public Opinion in Modern China».

– Dette fremstår som en ren kopi av Apple-episoden, sier Young til nyhetsbyrået. Han sikter da til at kritikken mot Apple begynte i kinesiske radio, før kommunistpartiets avisorganer raskt kastet seg på bølgen.

Young påpeker det urettferdige i at vestlige produktleverandører flest tilbyr langt bedre garantivilkår enn sine kinesiske konkurrenter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.