UTVIKLING

Nå gir vi tilbake til friprog-miljøet

Aller Internett utgir utviklerverktøy som fri programvare.

Prosjektoversikten, samt verktøyfelt, i Ballista.
Prosjektoversikten, samt verktøyfelt, i Ballista. Bilde: Aller Internett
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. feb. 2012 - 13:38

Nettstedet du leser nå og alle de andre nettstedene som gis ut av Aller Internett, har i nærmere ti år blitt levert fra en plattform som primært består av fri programvare. Nå har selskapet for første gang blitt leverandør av fri programvare.

Webutviklerne i Aller Internett bruker blant annet versjonskontrollsystemet Git, som er laget av Linus Torvalds. Systemet inkluderer egen funksjonalitet for å rulle ut kode, men den fungerer på en måte som ikke er så egnet for Aller Internetts bruk. Derfor har selskapet laget Ballista, et webbasert kodeutrullingsverktøy, som primært er rettet mot utviklermiljøer hvor flere utviklere jobber med flere samtidige prosjekter som skal rulles ut til flere ulike servere. Det er spesielt laget for å brukes sammen med Git, og tilbys nå som fri programvare med GPL v3-lisens.

– De fleste jobber med bare ett produkt og har en fast syklus for utgivelser. Vi legger ut oppdateringer på flere ulike prosjekter daglig, forklarer Baheerathan «Thamba» Vykundanathan, seniorutvikler i Aller Internett. Det er han som har utviklet Ballista.

Baheerathan Vykundanathan er seniorutvikler i Aller Internett. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Baheerathan Vykundanathan er seniorutvikler i Aller Internett. Bilde: Per Ervland

Verktøyet gir utvikleravdelingen langt bedre kontroll over kodeutrullingen.

Ballista, som er skrevet i PHP og krever tilgang til en MySQL-database, tilbyr en serie webgrensesnitt som gir oversikt over kodeversjoner, registrerte brukere/utviklere, brukergrupper, prosjekter, forgreninger (branch) og servere.

I systemet knyttes brukerne til ulike brukergrupper som gis privilegier til å rulle ut kode fra sine egne pc-er til spesifiserte servere. I Aller Internetts tilfelle er det primært en server for intern demonstrasjon og testing («stage») og en produksjonsserver («production») som er aktuelle.

I systemet gis man oversikt over tidligere utrullinger, og man gis enkel mulighet til å rulle tilbake til en tidligere versjon dersom det viser seg å være behov for dette. Det er også mulig å få Ballista til å rulle ut oppdatert kode ved et gitt tidspunkt.

Oversikten over de siste kodeutrullingene som er gjort til to servere. <i>Bilde: Aller Internett</i>
Oversikten over de siste kodeutrullingene som er gjort til to servere. Bilde: Aller Internett

Hos Aller Internett har man sin egen Git Repository-server, men Ballista støtte også prosjekter som er lokalisert i Github.

På spørsmål om hvorfor Ballista er gitt ut som fri programvare, svarer Vykundanathan at det er på tide å gi noe tilbake til åpen kildekode-fellesskapet, noe som også andre kanskje kan ha nytte av.

– Vi håper selvfølgelig på at andre kan komme med innspill om forbedringer og lignende, sier han.

Ballista er tilgjengelig her.

I tillegg til Ballista, har Aller Internett også gitt ut en lokal backup-løsning for kommentarsystemet Disqus, som mange nettsteder benytter. Dette er laget av Adam Bell, en annen utvikler i selskapet. Også dette produktet er utgitt med GPL v3-lisens.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.