ANALYSER

Nå har Android 75 prosent av markedet

IDC med nye smartmobiltall.

Samsungs Galaxy S III er trolig den Android-mobilen som selger best i Norge.
Samsungs Galaxy S III er trolig den Android-mobilen som selger best i Norge. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. nov. 2012 - 11:00

Ifølge analyseselskapet IDC ble det levert 181,1 millioner smartmobiler til det globale markedet i årets tredje kvartal. Hele 136,0 av disse, mer enn 75 prosent, var Android-baserte. I andre kvartal i år var de tilsvarende tallene henholdsvis 104,8 millioner og 68,1 prosent.

Mens veksten i det totale smartmobilmarkedet har vært på solide 46,4 prosent det siste året, har veksten i leveransene av Android-mobiler vært på hele 91,5 prosent.

– Android har vært blant de viktigste vekstmotorene for smartmobilmarkedet siden det kom på markedet i 2008, sier Ramon Llamas, forskningssjef for mobiltelefoner hos IDC, i en pressemelding.

– Hvert eneste år siden den gang, har Android effektivt bevegd seg fortere enn markedet og takk markedsandeler fra konkurrentene, sier Llamas og legger til at det fortsatt er aktører som først nå kommer med sine første Android-mobiler.

Kevin Restivo, senioranalytiker tilknyttet IDCs Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, sier at det ikke er tilfeldig at alle andre smartmobil-operativsystemer, bortsett fra iOS, har opplevd redusert markedsandeler siden Android kom på banen.

– Smartmobil-operativsystemer er ikke et isolert produkt, det er en avgjørende del av et større teknologiøkosystem, sier Restivo og viser til Google svært store portefølje av produkter, hvorav mange er mobiltilpasset.

Foreløpige tall for leveransene av smartmobiler i tredje kvartal 2012, sammenlignet med samme periode i 2011. Enhet for tallene er millioner enheter. <i>Bilde: IDC</i>
Foreløpige tall for leveransene av smartmobiler i tredje kvartal 2012, sammenlignet med samme periode i 2011. Enhet for tallene er millioner enheter. Bilde: IDC

Det er stadig Samsung som leverer fleste Android-mobiler, men som digi.no skrev for en uke siden, har markedsandelene falt noe det siste kvartalet fordi et antall mindre leverandører opplever økt etterspørsel.

Apple har både i fjor og i år lansert nye, iOS-baserte iPhone-produkter på høsten. I fjor stupte iPhone-salget i tredje kvartal fordi iPhone 4S først kom i salg i oktober. I år, derimot, ble iPhone 5 lansert i september, og de første leveransene av denne er dermed med i tallene for tredje kvartal.

Resultatet av dette er at iPhone-salget i tredje kvartal er omtrent på nivå med salget i andre kvartal i år – henholdsvis 26,9 og 26,0 millioner. Men markedsandelen til iOS har i den samme perioden falt fra 16,9 til 14,9 prosent.

Leveransene av Apple iOS-baserte iPhone-er var langt høyere i årets tredje kvartal enn i samme kvartal i fjor, men markedsandelen har bare økt fra 13,8 til 14,9 prosent. Dette er likevel høyere enn i tredje kvartal i fjor, da Apple bare leverte 17,1 millioner iPhone-enheter, noe som ga en markedsandel på 13,8 prosent.

Det virkelige utslaget av iPhone 5-lanseringen vil trolig først bli synlig i tallene for fjerde kvartal.

Markedandelen til BlackBerry fortsetter å synke, til rett over 4 prosent i tredje kvartal. Leveransene har likevel økt fra 7,4 til 7,7 millioner enheter i forhold til i andre kvartal. Men leveransene var på 11,8 millioner i tredje kvartal i fjor. RIM håper å kunne snu trenden når det nye BlackBerry 10-systemet kommer i 2013. IDC skriver at BlackBerry og den tilhørende BBM-tjenesten fortsatt er sterkt etterspurt i flere land, og at antallet abonnenter fortsatt øker.

Nokia selger fortsatt mer av dødsdømte Symbian enn av Windows Phone, men leveransene har stupt det siste året. Også Fujitsu, Sharp og Sony tilbyr fortsatt Symbian-produkter. Fra andre til tredje kvartal har de totale leveransene av Symbian-produkter gått ned fra 6,8 til 4,1 millioner, mens markedsandelen har falt fra 4,4 til 2,3 prosent. IDC tror at leveransene av Symbian vil stoppe helt opp i 2013.

Windows Phone er et langt mer moderne system enn Symbian, men salget har ikke tatt av. Riktignok er leveransene høyere i årets tredje kvartal enn i fjorårets, noe som nok skyldes Nokia sene ankomst. Men leveransene har blitt redusert fra 5,4 til 3,6 millioner enheter fra andre til tredje kvartal. Samtidig har markedsandelen falt fra 3,5 til 2,0 prosent.

Nå er ikke dette fallet overraskende, siden Windows Phone 8, som ble lansert denne uken, ikke kan brukes av mobiler levert med eldre utgaver av operativsystemet. Det er derfor ventet en betydelig økning i leveransene i fjerde kvartal.

IDC har også en kategori som selskapet kaller for «Linux». Den omfatter alle Linux-baserte smartmobil-operativsystemer bortsett fra Android. Samsung Bada er den klart største av disse, men både leveransene og markedsandelene er fallende. Siden andre kvartal har leveransene blitt redusert fra 3,5 til 2,8 millioner, mens markedsandelen har falt fra 2,3 til 1,5 prosent. I tiden framover er det likevel ventet at flere mobilleverandører vil forsøke seg på nykommere som Firefox OS, Sailfish og Tizen.

Diagrammet nedenfor viser utviklingen i smartmobilmarkedet over tid.

Chart: Worldwide Smartphone OS Market Share, 2012Q3Description: IDC's Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker provides smart phone and feature phone market data in 60 countries and 8 regions by vendor, device type, air interface, operating systems and platforms, and generation. Over 20 additional technical segmentations are provided. The data is provided four times a year and includes historical and forecast trend analysis. For more information, or to subscribe to the research, please contact Kathy Nagamine at 1-650-350-6423 or knagamine@idc.com.Further detail about this tracker can be found at:http://www.idc.com/tracker/showproductinfo.jsp?prod_id=37Tags: Samsung, Apple, Mobile Phone, Smartphone, IDC, tracker, Q3 2012, mobile phones, 3Q 2012, market share, galaxy, iPhone, Android, iOS, BlackBerry, Symbian, Windows Phone, Linux, 2012Q3, AnniversaryAuthor: IDCcharts powered by iCharts

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.