FORBRUKERTEKNOLOGI

Nye iPhone X er den dyreste Apple-mobilen noensinne

Lanserte tre nye iPhoner.

Apple-sjef Tim Cook viser frem den nye iPhone X-modellen.
Apple-sjef Tim Cook viser frem den nye iPhone X-modellen. Bilde: AP Photo/Marcio Jose Sanchez
12. sep. 2017 - 14:27

Apple-sjef Tim Cook gikk tirsdag kveld på scenen for å presentere oppfølgerne til dagens iPhone 7-modeller. Som vanlig ved slike lanseringer har det vært mange lekkasjer før lanseringen – og ettersom det er ti år siden den første iPhone-modellen ble lansert var forventningene kanskje ekstra høye i år. 

Det var ventet at Apple vil lansere en ny telefon kalt iPhone X – hvor X-en altså spiller på 10-årsjubileet (romertall 10). 

Ryktemakerne fikk rett. Kveldens store høydepunkt var iPhone X. Lanseringen fant sted i Apples splitter nye hovedkvarter, Apple Park, i salen som har fått navnet Steve Jobs Theatre – til minne om mannen som for ti år siden lanserte den originale iPhone-en. 

Ved de siste års iPhone-lanseringer har Apple fått kritikk for at de har vært for lite innovative, men iPhone X er den største designendringen fra Apple siden den første iPhonen kom på markedet for ti år siden.

Skjermen dekker hele fronten

Det mest iøynefallende med iPhone X er at Hjem-knappen er borte, og at telefonen har fått en skjerm som dekker hele fronten. Dermed går Apple i samme retning som enkelte konkurrenter som også har begynt å bruke stadig mer av fronten av telefonen til skjerm, og kuttet knappene. Det gjør det mulig med telefoner med større skjermer uten at selve telefonen blir større. Samsung Galaxy S8,  Galaxy Note 8 og helt nye LG V30 er eksempler på nye telefoner med skjermer som går nesten helt ut i kantene, slik som på iPhone X.

Les mer her: Vi har prøvd Samsung Galaxy Note 8 – og den tar neppe fyr » 

Apple iPhone X. <i>Foto:  REUTERS/Stephen Lam</i>
Apple iPhone X. Foto:  REUTERS/Stephen Lam

Den 5,8 tommer store skjermen er en OLED-skjerm med HDR-støtte (High Dynamic Range), altså mer dynamikk – at skjermen kan vise flere detaljer helt fra de lyseste til de mørkeste delene av det samme bildet. Oppløsningen er 2436 x 1125 punkter, og punkttettheten er altså den høyeste på noen Apple-mobil. Apple kaller den nye skjermen for «Super Retina Display». 

Telefonen har glass både foran og bak, og den er vann- og støvtett. 

Siden det ikke er noen Hjem-knapp, tapper du på skjermen for å vekke opp telefonen. Du kan så sveipe med fingeren på ulike måter for å navigere, for eksempel så henter du frem Hjem-skjermen ved å sveipe opp med fingeren. 

Ansiktsgjenkjenning i stedet for fingeravtrykk

Det gikk rykter om at fingeravtrykkssensoren i Hjem-knappen ville bli erstattet av ansiktsgjenkjenning, og også her hadde ryktemakerne rett.

En rekke sensorer skal sørge for at ansiktsgjenkjenningen fungerer. <i>Foto:  Marcio Jose Sanchez</i>
En rekke sensorer skal sørge for at ansiktsgjenkjenningen fungerer. Foto:  Marcio Jose Sanchez

Med den nye Face ID-funksjonen kan du nå bare se på telefonen, så låser den seg opp automatisk. For å få dette til å fungere beste mulig har telefonen et nytt kamerasystem de kaller TrueDepth Camera System, som bruker en rekke ulike sensorer på toppen av telefonen for å kjenne igjen ansiktet. Takket være et infrarødt kamera skal også telefonen kunne gjenkjenne deg i mørket, og ifølge Apple er det ikke mulig å lure ansiktsgjenkjenningen med for eksempel å vise kameraet et bilde – eller for den saks skyld en tredimensjonal maske som ligner deg. Apple hevder at den skal være enda sikrere enn fingeravtrykksleseren i iPhone 7, men Apples Phil Schiller utelukket ikke at den kunne la seg lure om du har en ondsinnet, enegget tvilling.

Trådløs lading

Det er støtte for trådløs lading – og du trenger ikke Apples egen lader. <i>Foto:  JOSH EDELSON</i>
Det er støtte for trådløs lading – og du trenger ikke Apples egen lader. Foto:  JOSH EDELSON

En etterlengtet nyhet er at iPhone X får trådløs lading. Dette er noe flere av konkurrentene har hatt i enkelte modeller, men som har blitt mer sjeldent i det siste etter hvert som produsentene har gått over til mer metall i telefonene. Den trådløse ladestandarden som brukes er Qi, noe som betyr at du vil kunne bruke alle Qi-kompatible trådløse ladere. Du er altså ikke avhengig av å kjøpe Apples egne ladere. Apple lanserte imidlertid en egen trådløs lader, kalt AirPower. Denne kan du også lade Apple Watch med.  

IPhone x kan forhåndsbestilles fra 27. oktober i Norge og 54 andre land, og er tilgjengelig fra 3. november. Prisen for 64 GB-versjonen er 10.990 kroner i Norge, og det finnes også en 256 GB-versjon til 12.690 kroner. Det gjør iPhone X til den dyreste iPhone-modellen noensinne, såvidt vi vet.

iPhone 8

I tillegg til iPhone X lanserte Apple også iPhone 8, en telefon som kommer i 4,7- og 5,5-tommers versjon (Plus-versjonen). Telefonen har glass både foran og bak, og er ellers laget i aluminium, og er vanntette.

I likhet med iPhone X er det støtte for trådløs lading. 

På innsiden av både iPhone 8 og iPhone X sitter Apples nye sekskjerners, 64-bits, «A11 Bionic»-prosessor med 4,3 milliarder transistorer. To av kjernene skal ifølge Apple være 25 prosent raskere enn A10, mens de fire øvrige kjernene er 70 prosent raskere. Også grafikkprosessoren (GPUen) er raskere, naturligvis. 30 prosent raskere enn den som sitter i A10, ifølge Apple.

Phil Schiller viser frem iPhone 8. <i>Foto:  AP Photo/Marcio Jose Sanchez</i>
Phil Schiller viser frem iPhone 8. Foto:  AP Photo/Marcio Jose Sanchez

A11 har også en bildeprosesseringsdel, noe som skal gi raskere autofokus til kameraet i dårlig lys, og mindre bildestøy. Kameraet bruker en ny 12 megapiksel-sensor som skal takle dårlig lys bedre. Det er også optisk bildestabilisator på den vanlige iPhone 8-modellen. iPhone 8 Plus har to kameraer. Og du kan filme i 4K med 60 bilder i sekundet eller 1080p med hele 240 bilder i sekundet. I sin presentasjon gjorde Apples Tim Schiller også et poeng ut av at de nye iPhone-modellene skal være optimalisert for utvidet virkelighet – «augmented reality». 

Den nye iPhone 8-modellen kommer i sølv, «space grey» og en ny gullfarge. Den kommer med 64 eller 128 GB lagringsplass, fra 7790 kroner. iPhone 8 Plus kommer med 64 eller 256 GB, fra 8890 kroner. Begge kan bestilles fra 15. september, og kommer i salg den 22. september.

For øvrig kommer iOS 11 den 19. september. 

Apple lanserte også en helt ny Apple Watch – som du kan lese mer om her »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.