MASKINVARE

Nå har Intel lansert sine første 10 nano­meters­brikker – her er alle detaljene

Intels nye Ice Lake-Brikke skal by på mange forbedringer.
Intels nye Ice Lake-Brikke skal by på mange forbedringer. Foto: Intel
29. mai 2019 - 06:00

Tidligere denne måneden rapporterte digi.no at Intels første 10-nanometersprosessorer var rett rundt hjørnet, og i forbindelse med Computex-messen i Taiwan har vi nå fått den offisielle lanseringen – og alle de tekniske detaljene.

Tiende generasjon Intel Core-prosessorer, som har fått kallenavnet «Ice Lake» – og som altså er basert på 10  nanometers produksjonsprosess – er nå i ferd med å bli sendt ut til produsenter.

Skal ta bærbare til det neste nivået

Ice Lake-plattformen er beregnet på bærbare PC-er, og skal ifølge Intels egne lovord ta de bærbare maskinene til det neste nivået når det gjelder både ytelse, grafikk, batteritid, overføringshastigheter og kunstig intelligens-applikasjoner – samtidig som den skal ivareta et spinkelt laptop-design.

Prosessorene, som er inndelt i en U- og Y-serie, er basert på den nye kjernearkitekturen «Sunny Cove» og omfatter i3-, i5- og i7-brikker med opptil fire kjerner og åtte tråder og en maks turbofrekvens på 4,1 GHz.

Ice Lake-plattformen skal levere 18 prosent høyere gjennomsnittlig IPC-ytelse (instructions per cycle) sammenlignet med Skylake-arkitekturen, kunne Intel avsløre under presentasjonen.

Alle de tekniske detaljene om Ice Lake-brikkene kan du finne i Intels egen produktbeskrivelse.

Artikkelen fortsetter under.

  <i>Foto:  Intel</i>
  Foto:  Intel
  <i>Foto:  Intel</i>
  Foto:  Intel

Ny grafikkarkitektur og kraftig AI

Brikkene har en ny Iris Plus-grafikkløsning som byr på den nye grafikkarkitekturen Gen11. Denne skal vesentlig høyere ifølge Intel kunne kjøre grafisk krevende applikasjoner med merkbart høyere ytelse enn før.

For eksempel lover selskapet lover opptil dobbelt så høy bildefrekvens i 1080p-oppløsning som forrige generasjon når det gjelder spill, men dette vil selvsagt avhenge av en del andre faktorer også. 

Brikkene leverer opptil 2,5 ganger høyere ytelse innen kunstig intelligens-applikasjoner, og kommer med Intels såkalte Gaussian Network Accelerator-løsning (GNA), som avlaster CPU-en ved AI-oppgaver som bruker lite energi. DL Boost, et instruksjonssett spesielt laget for å gi bedre ytelse til AI-applikasjoner, er også på plass.

Ikke minst har brikkene innebygget støtte for WiFi 6-standarden og Thunderbolt 3, som skal gjøre bærbare PC-er godt foreberedt på solide overføringshastigheter fremover. 

Alle de tekniske detaljene om Ice Lake-plattformen kan du finne i Intels egen produktbeskrivelse.

Les også: Maskinvare styrer utviklingen av AI »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.