MASKINVARE

Intels første 10 nanometer-prosessorer er rett rundt hjørnet – og dette er statusen til 7 nanometer-brikkene

Skal gå fra CPU til XPU.

Teknologidirektør Murthy Renduchintala presenterte i går Intels teknologiplaner.
Teknologidirektør Murthy Renduchintala presenterte i går Intels teknologiplaner. Foto: Intel
9. mai 2019 - 09:53

Intel har slitt lenge med å komme seg ned på den etterlengtede 10-nanometersplattformen, som er blitt utsatt flere ganger.

Tidligere har Intel fulgt en skjema som har blitt kalt for tikk-takk («tick-tock»), hvor selskapet for hvert år har vekslet mellom tikk og takk. Hvert tikk-år har selskapet kommet med en ny prosessteknologi, og hvert takk-år har selskapet kommet med en ny prosessorteknologi. Nå har det ikke vært noe tikk-år for Intel siden 2014, da selskapet tok i bruk 14 nanometers prosessteknologi. 

På CES-messen i januar varslet de imidlertid at 10 nanometer er underveis, og i en pressemelding gir selskapet nå en oppdatering.

Forsendelser av de første 10 nanometer-prosessorene til produsenter skal starte i juni måned, og de første produktene med brikkene vil dukke opp i hyllene rundt juletider.

Høyere ytelse

Plattformen, som har fått navnet «Ice Lake», er beregnet på bærbare PC-er, og ifølge Intel kan vi vente oss rundt tre ganger høyere «trådløshastigheter», to ganger raskere grafikkytelse og opptil tre ganger høyere ytelse for kunstig intelligens-applikasjoner.

Prosessorprodusenten ga oss i tillegg en oppdatering på den nye plattformen døpt «Lakefield», som også ble avduket under CES.

Lakefield er en ny systembrikke-plattform som Intel kaller en «hybrid-CPU». Den inneholder flere prosessorkjerner på samme kretskort og benytter en ny tredimensjonal designløsning som innebærer at brikkenes ulike deler er stablet oppå hverandre.

I den nye oppdateringen fra Intel opplyser selskapet at denne løsningen gir opptil 10 ganger høyere energieffektivitet i standby-modus og opptil to ganger høyere energieffektivitet sammenlignet med andre 14 nanometer-baserte systembrikker.

Intel bedyrer også at Lakefield byr på to ganger høyere grafisk ytelse og ikke minst en halvering av kretskortarealet – noe selskapet håper kan åpne opp for en rekke nye typer produkter takket være økt fleksibilitet når det gjelder formfaktorer.

Intels veikart for prosessteknologi i 2019 til 2021. <i>Illustrasjon: Intel</i>
Intels veikart for prosessteknologi i 2019 til 2021. Illustrasjon: Intel

7 nanometer i 2021

Det kom også en aldri så liten statusoppdatering om neste skritt. Selskapet forventer at deres første grafikkbrikke basert på 7 nanometers produksjonsprosess vil komme i 2021.

Plattformen skal ifølge Intel gi en 20 prosents økning i ytelse per watt, og vil markere Intels første kommersielle bruk av EUV-litografi. Dette er en relativt ny teknologi som innebærer å bruke ultrafiolett stråling med svært høy energi til å «gravere» mønstrene på brikkene, og som skal gjøre videre skalering mye enklere.

Konkurrenten AMD har som kjent varslet at deres første Ryzen-brikke basert på 7 nanometer skal komme allerede neste kvartal.

GP-GPU

Teknologidirektør Murthy Renduchintala fortalte i går at det første produktet med 7 nm-teknologi vil være en GP-GPU (General Purpose Graphics Processing Unit) basert på Xe-arkitekturen, beregnet for AI- og HPC-oppgaver i datasentre. Denne GP-GPU-en skal også brukes i Aurora, den første Intel-baserte superdatamaskinen med ytelse på mer enn én exaflops.

AMD kom med 7 nm GPU-produkter allerede i november i fjor. Nylig ble det kjent at selskapets CPU- og GPU-teknologi har blitt valgt av Cray, som skal bygge «Frontiers», en superdatamaskin som etter alt å dømme blir enda kraftigere enn Aurora. Den ventes å bli klar innen 2021

Trumfer alt

Ifølge amerikanske PCWorld tonet Intel-sjef Bob Swan ned betydningen av at Intel ligger bak AMD på prosessiden. Han skal ha sagt at når alt kommer til alt, er det produktlederskap som vil trumfe alt, ikke prosesslederskap. 

Intel vil omdefinere hva Intel Inside egentlig betyr. <i>Illustrasjon: Intel</i>
Intel vil omdefinere hva Intel Inside egentlig betyr. Illustrasjon: Intel

Swan sa at Intel også skal omdefinere hva begrepet «Intel Inside» betyr. 

– Historisk var «Intel Inside» CPU-en inne i en PC, og senere inne i en server. Framover ser vi for oss «XPU», basert på ulike arkitekturer – slik som CPU, GPU, AI-akseleratorer, FPGA-er. Vi vil pakke teknologi sammen for å løse problemer for kundene våre. Dermed vil vi ha XPU-er inne i alt mulig, i stedet for en CPU inne i en PC i et datasenter [sic], sa Swan. 

En liten spiller

Under en presentasjon i går for selskapets investorer presenterte Swan også selskapets framtidsutsutsikter innen markedene selskapet opererer i. Ifølge Reuters er det klart at Intel nå må hente mye av inntektene fra andre segmenter av halvledermarkedet enn prosessorer. Dette er segmenter hvor selskapet bare er en liten spiller i et stort marked. Utsiktene for vekst anses bare som moderate.

Etter presentasjonen falt aksjekursen til Intel med 2,5 prosent. 

Les også: AMD har levd i skyggen av Intel i 50 år, men nå er optimismen større enn på veldig lenge » (Digi ekstra)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.