NETTNØYTRALITET

Nå har USA satt datoen for oppheving av nettnøytralitet

– Dette er dypt skuffende, sier et av FCC-medlemmene.

11. mai 2018 - 09:16

Det amerikanske forvaltningsorganet Federal Communications Commission (FCC) har nå kunngjort datoen for eliminering av de mye omtalte nettnøytralitetsreglene i USA. Reglene tas bort den 11. juni, og det er dermed ikke lenge igjen.

Det er en kjensgjerning at nettnøytralitet er et tema med stor uenighet, også blant FFC egne, fem medlemmer. Ett av medlemmene, Jessica Rosenworcel, stiller seg svært negativ til opphevingen av reglene.

– I dag ga FCC beskjed om at nettnøytralitetsbeskyttelsene vil tas bort den 11. juni. Dette er dypt skuffende. Byrået har feilet med å lytte til den amerikanske allmennheten og lyttet ikke til deres dype overbevisning om at Internett-åpenhet skal være loven. [...] FCC er på gal side av historien, på gal side av loven og på gal side av det amerikanske folket, skrev Rosenworcel i en uttalelse.

Mener reglene er skadelige og utdaterte

FCC-lederen Ajit Pai, som er en av de sterkeste forkjemperne for fjerning av nettnøytralitetsreglene, sa følgende i sin egen uttalelse:

– Jeg er en sterk tilhenger av et fritt og åpent Internett. Og det er nettopp det vi har hatt i tiår, helt fra Clinton-administrasjonen. Internett var ikke ødelagt i 2015, da det forrige FCC ga etter for politisk press og innførte harde Title II-reguleringer på Internett-økonomien. Det gir ingen mening å bruke utdaterte regler fra 1934 på Internett, men det er akkurat det den forrige administrasjonen gjorde. Nå, den 11. juni, vil disse skadelige og unødvendige reguleringene fjernes, skriver Pai.

FCC-lederen Ajit Pai ser seg fornøyd med den nært forestående opphevingen av nettnøytralitetsregler i USA. <i>Foto:  FCC</i>
FCC-lederen Ajit Pai ser seg fornøyd med den nært forestående opphevingen av nettnøytralitetsregler i USA. Foto:  FCC

Reglene som nå blir opphevet ble vedtatt under Obama-administrasjonen i 2015. Vedtaket innebar at Internett-leverandørene ble underlagt en bestemt del av kommunikasjonslovverket som heter «Title II», som blant annet pålegger dem en «rimelig og rettferdig» praksis som skal virke i «allmennhetens interesse».

Dette er det samme lovverket som blant annet telefoni er underlagt, og åpner altså for at myndighetene kan regulere bransjen basert på hva de oppfatter som rimelig og rettferdig. Formålet har blant annet vært å hindre betalt prioritering, blokkering av nettsider og struping av båndbredden til Internett-tjenester.

I Norge er det Nasjonal kommunikasjonsmyndighet som tilsvarer FCC, og de redegjør for situasjonen i Norge i en egen årsrapport.

Les også: Hva betyr oppheving av amerikanske nettnøytralitetsregler for oss i Norge?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.