Nå invaderer I-mode Europa

Vil I-mode danke ut de forsinkede UMTS-telefonene? Det japanske mobilsystemet I-mode og alle dets tjenester invaderer nå alle de store EU-landene.

Vil I-mode danke ut de forsinkede UMTS-telefonene? Det japanske mobilsystemet I-mode og alle dets tjenester invaderer nå alle de store EU-landene.

I tillegg til alle problemene mobilbransjen har med UMTS, kommer det nå en tung konkurrent på banen. I-mode er japansk snikstart på UMTS, neste generasjons mobilnett. Selskapet er en suksess i Japan og nå kommer de avanserte telefonene til stadig flere europeiske land. For i motsetning til UMTS, er I-mode-telefonene i salg og tjenestene er på plass.

I Japan er det 30 millioner kunder som har I-mode-telefoner. Telefonene gir bedre tjenester enn dagens GSM, særlig fordi skjermen er større. I-mode har også lansert en raskere 3G-versjon i Japan. DoCoMo skal bruke de samme frekvensene som GSM og UMTS. I tillegg til vanlig telefontrafikk, gir I-mode et system for å lese Internett-sider laget i cHTML og farger, en forenklet versjon av HTML. Formatet er mer avansert enn WAP og I-mode-systemet åpner for spill. Men det viktigste er muligheten for å ta seg betalt, noe norske mobiloperatører har på GSM.


NTT DoCoMo har tidligere inngått avtaler om åpning av I-mode-nett i Nederland, Belgia og Tyskland. Nå forteller DoCoMo at selskapet forhandler og har inngått avtaler med partnere om I-mode-nettverk i både England, Frankrike, Spania og Italia, skriver Reuters.

I England hopper DoCoMo sammen med sin partner Hutchison 3G rett til den mest avanserte versjonen av I-mode. Men i de andre landene skal DoCoMo gjennom partnere lansere den "gamle" (men mer avansert enn GSM) versjonen av I-mode.

I Frankrike ryktes det at DoCoMo skal samarbeide med den tredje største leverandøren, Bouygues Telecom. I Italia har det japanske selskapet allerede signert en avtale med Telecom Italia Mobile.

Nettverket i Nederland, drevet av KPN Telecom, vil åpne i løpet av mai.

- Netcom har ikke vurdert I-mode og jeg tror heller ikke Telenor har det, sier Dag Kleivan, direktør for produksjon og utbygging i Netcom, til digi.no.

Til toppen