Nå får 120 ansatte i dette firmaet i Trondheim nye, utenlandske eiere

ARM ble etablert for 26 år siden i Cambridge, men det er først de siste ti årene at selskapet virkelig har fått vind i seilene.   Av selskapets 4 000 ansatte sitter 120 av dem i Trondheim. I fjor ble det solgt rundt 700 millioner grafikkprosessorer som stammer fra selskapets avdeling i trønderhovedstaden.
ARM ble etablert for 26 år siden i Cambridge, men det er først de siste ti årene at selskapet virkelig har fått vind i seilene. Av selskapets 4 000 ansatte sitter 120 av dem i Trondheim. I fjor ble det solgt rundt 700 millioner grafikkprosessorer som stammer fra selskapets avdeling i trønderhovedstaden. (Bilde: Google Maps)

Det britiske selskapet ARM Holding er ledende på prosessdesign til smarttelefoner og nettbrett. 

Deres design sitter i de aller fleste mobiler og nettbrett som selges i enorme antall. Ikke som fysiske brikker, men som design (IP – Intellectual Properties) som Apple, Samsung, Qualcomm og andre bygger videre på.

120 ansatte i Trondheim

Nå er den britiske teknologigiganten solgt til det japanske teknologiselskapet Softbank. Prislappen er på 261 milliarder kroner, skriver Techmeme.

Selskapet ble etablert for 26 år siden i Cambridge, men det er først de siste ti årene at selskapet virkelig har fått vind i seilene. 

Av selskapets 4 000 ansatte sitter 120 av dem i Trondheim. I fjor ble det solgt rundt 700 millioner grafikkprosessorer som stammer fra selskapets avdeling i trønderhovedstaden.

15 milliarder brikker

I 2015 ble ARM sine design og patenter benyttet i 15 milliarder databrikker. Selskapet er godt posisjonert til å levere databrikkedesign til alt fra biler til kjøleskap i det eksplosive markedet tingens internett. 

– Bilmarkedet kommer til å bli stort. Slike prosessorer vil bli benyttet i stadig mer autonome biler til å behandle sensorinformasjon, og i industrien som er i ferd med å automatisere mange prosesser med kamerainformasjon. På toppen av det hele kommer IoT, og det at alt blir smart, har en av norgesgründerne, Edvard Sørgård, tidligere uttalt til TU.no.

20 millioner ble til 65 milliarder

Siden 2009 er ARMs aksjekurs mer en tidoblet. Og kanskje det er det som får japanerne til å bla opp 40 prosent mer enn den nåværende aksjekursen på London-børsen verdisetter selskapet til. 

Softbank ble etablert på 80-tallet og har siden oppstarten tatt del flere i risikoutsatte oppkjøp som i ettertid har vist seg å være særdeles god investeringer, skriver New York Times.

På midten av 90-tallet investerte de 20 millioner dollar i det kinesiske internettselskapet Alibaba. Den investeringen er i dag verdt over 65 milliarder dollar.

Brexit ga bedre kurs

- Jeg har alltid en stor idé. De kommer hvert andre eller tredje år, sa direktøren for Softbank, Masayoshi Son, i et intervju med Financial Times nylig.

Den japanske yenen har styrket seg i år, i tillegg har pundet svekket seg de siste ukene etter at det ble klart at Storbritannia vil forlate EU, skriver DN.

Siden transaksjonen foregår i japanske yen sparer Softbank rundt 80 milliarder kroner på oppkjøpet i forhold til om de hadde gjort handelen for ett år siden.

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Til toppen